13.9 C
София
събота, април 1, 2023
НачалоНа фокусШокиращо! Храни скачат със 79% + 36% от фермата, през склада до...

Шокиращо! Храни скачат със 79% + 36% от фермата, през склада до щанда

“Златни ябълки”, но чуждестранни купуваме в България, които от складовете до пазарската торба скачат с рекордните 79%.

Аномалията при цените на млякото, което от фермата до магазина поскъпва три пъти, видяна и от земеделския министър Явор Гечев, може да се открие и при други храни.

Надценката на търговците в България стига фантастичните 79%, което означава, че от склада до магазина цените почти се удвоят. А средното оскъпяване на хранителните продукти по пътя от търговеца на едро до потребителя е 36 на сто. Надценката е много висока при най-бързо развалящите се продукти, както и при тези, които по принцип са с ниска цена и поради това не би се усетила толкова много.

Това потвърждава сравнение на средните цени на едро по тържищата и в магазините с данни от бюлетина на Системата за агропазарна информация (САПИ) в цялата страна.

Рекордът от 79% принадлежи на ябълките, които в по-голямата си част в нашата търговска мрежа са вносни – полски, италиански и германски, като само около двайсетина процента са родно производство.

През последната седмица те са поскъпнали с малко над 5% по тържищата, но цената им в търговските обекти през същото време е намаляла с 1%. Разликата обаче е огромна –

докато на едро се продават средно по 1,39 лв. за килограм, средната им цена в търговските обекти е 2,50 лв.

Всъщност в големите търговски вериги има и доста по-скъпи ябълки, но те са от специални сортове.

Високата надценка важи и за много от останалите плодове и зеленчуци, които се предлагат през зимата. Например портокалите поскъпват с 48% от склада до щанда, мандарините – с 36%, а лимоните – с 32%.

Противно на очакванията търговската надценка при бананите е доста ниска на фона на останалите – 22%. Тяхната цена в магазините през последната седмица не се е променяла и е средно 3,86, докато по борсите има незначително понижение от 0,3% и е 3,15 лв. Причината вероятно е, че са нетраен продукт, а и цената им през последната зима вече е доста висока, което силно намалява броя на купувачите им, а в същото време разходите по транспорт и съхранението им са високи.

С голям марж работят търговците при млякото и млечните продукти, което се обяснява с това, че те също са нетрайни, но със скъпоструващо съхранение.

Например бялото саламурено сирене се оскъпява с 50%

от тържището до магазина, като не липсват населени места, в които цената му стига до 29,45 лв. за килограм. Все пак средната за страната според бюлетина на САПИ е 17,13 лв. По тържищата се е повишила с 0,9% за последните 7 дни до 11,35 лв. Най-евтино е по тържищата в Добрич – 7 лв. за килограм. (Виж инфографиката).

При прясното мляко разликата между цените на едро и дребно достига 43%, но това важи за млякото с масленост 3% и по-висока. Преди дни производители протестираха срещу ниските изкупни цени – литър мляко се изкупува за 80-90 ст., но в магазините се продава за над 3 лева.

При киселото мляко с 3% и повече масленост търговската надценка е средно 31% за страната, а за кашкавала – 33%.

Прави впечатление, че редица евтини зеленчуци имат всъщност много висока надценка.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments