15.3 C
София
събота, септември 30, 2023
НачалоНа фокусШолц: България не може да поставя нови изисквания към РСМ

Шолц: България не може да поставя нови изисквания към РСМ

Германия подкрепя Северна Македония за членството ѝ в ЕС и признава идентичността, езика и културата на народа й. Сега Скопие трябва да изпълни обещаната промяна в конституцията си, за да отпаднат всички пречки пред членството на страната в европейската общност. Това заяви снощи германският канцлер Олаф Шолц след среща със премиера на Северна Македония Димитър Ковачевски.

Предпоставка за членството на Северна Македония в ЕС е промяна в конституцията, която да признае съществуването на българското малцинство. Това категорично подчерта германският канцлер Шолц след разговора си късно вчера вечерта с премиера на Северна Македония Димитър Ковачевски. От своя страна България не може да поставя вече нови изисквания към Северна Македония, заяви още канцлерът:

„Това е нормален интеграционен процес, в който всички условия са записани ясно и към тях не могат да бъдат прибавяни нови, отнасящи се до двустранните отношения“.

Премиерът Ковачевски посочи, че промяната в конституцията вече е подготвена и призова опозицията в страната си да я подкрепи.

„Сега по-важно е бъдещето на Северна Македония и постигането на основната ни цел – членство в ЕС“, заяви той.

Ковачевски заяви също така, че е позитивно настроен за развитието на отношенията с България след избирането на нормален политически кабинет. В скоро време се очаква среща между външните министри на Северна Македония и България.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments