13.3 C
София
сряда, септември 27, 2023
НачалоПо светаЩе има нови избори в 4-те размирни общини в Северно Косово

Ще има нови избори в 4-те размирни общини в Северно Косово

Върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел обяви, че е било постигнато съгласие да се проведат нови избори в 4-те размирни общини в Северно Косово.

Това е станало след проведени отделни срещи с президента на Сърбия Александър Вучич и с премиера на Косово Албин Курти в Брюксел.

„Представихме на двете страни ясните ни очаквания – на Косово веднага да замразят полицейските операции в общините в Северно Косово, а четиримата кметове временно да изпълняват задълженията си извън общинските сгради. За Сърбия – да гарантира, че протестиращите ще се оттеглят от общинските сгради заедно с косовските полицаи. Двете страни да обявят предсрочни избори възможно най-бързо, като и в 4-те общини безусловно участват и косовските сърби. Тук е сърцевината на проблема и на решението – предсрочни избори, нови избори възможно най-бързо в четирите общини“.

Борел каза още, че четиримата задържани косовски полицаи от разбунтували се сърби трябва да бъдат освободени безусловно и веднага. Той призна, че няма сближаване на позициите между двете страни.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments