Ще стане ли Китай новия търговски партньор на ЕС?

0

Според съобщения в медиите ЕС и Китай са близо до постигане на дългоочаквана сделка за бизнес инвестиции.Пактът, който се очаква да бъде финализиран тази седмица, ще даде на фирмите от ЕС по-добър достъп до китайския пазар и ще подобри условията на конкуренция.Разговорите за инвестиционната сделка започнаха през 2014 г., но бяха блокирали от години по редица въпроси.Но нарастващото търговско напрежение между САЩ и Китай може да е спомогнало за промяна на китайската позиция, казаха служители, информира BBC.

Сделката става гореща заради търговското споразумение на Великобритания след Брекзит с ЕС, което беше обявено на 24 декември. Според множество доклади сделката ще отвори производствения сектор в Китай за компании от ЕС, както и строителството, рекламата, въздушния транспорт и телекомуникациите.
Един от проблемите беше исканията на Китай за достъп до енергийния пазар на ЕС, предвид чувствителността на националната сигурност. Очаква се сделката да даде на Пекин достъп до малка част от европейския сектор за възобновяема енергия на реципрочна основа.

Пактът има за цел също така да премахне бариерите пред инвестициите в Китай.

След като бъде постигната очакваната сделка, тя трябва да бъде ратифицирана от Европейския парламент, процес, който може да започне едва през втората половина на 2021 г. В понеделник Европейската комисия отчете напредък в преговорите с Пекин, включително основния въпрос за правата на работниците в Китай.

Това е спорен въпрос, като се има предвид, че Китай използва уйгурски мюсюлмани, задържани в голям брой в провинция Синцзян, за принудителен труд. Пекин отрича тези твърдения.

Съгласно споразумението от Китай се иска да се ангажира да се присъедини към правилата на Международната организация на труда относно принудителния труд. Очаква се споразумението между ЕС и Китай да предизвика противоречия с входящата администрация на избрания президент на САЩ Джо Байдън.

Китай и САЩ са в търговска война от 2018 г. и администрацията на Тръмп е посочила редица китайски технологични компании като заплахи за националната сигурност. Самите отношения между ЕС и Китай са обтегнати тази година заради налагането от Китай на нов закон за сигурност в Хонконг и обвинения, че разпространява дезинформация за коронавируса.
Сн. BBC

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук