5 C
София
петък, декември 2, 2022
НачалоПо светаЮжна Корея въвежда 4-степенна система за социална дистанция

Южна Корея въвежда 4-степенна система за социална дистанция

Южна Корея представи в неделя нова система за социално дистанциране, която ще влезе в сила от следващия месец на фона на ускорената програма за ваксинация срещу COVID-19 в страната. Премиерът Ким Бу-кюм обяви новата система, която ще замени настоящата петстепенна схема по време на правителствено заседание по отговорите на COVID-19, предаде KBS.

Според четиристепенната система, най-ниското ниво ще бъде наложено, когато броят на ежедневните инфекции остане под 250 в столичния регион и 500 в цялата страна. Второ ниво ще бъде приложено, когато тези цифри надхвърлят 250 и 500, като то ще бъде затегнато до ниво 3, ако броят надхвърли 500 и хиляда. Най-високото ниво ще бъде наложено, когато броят на ежедневните случаи надхвърли хиляда в столичния регион и две хиляди в цялата страна.

Премиерът заяви, че страната ще позволи събиране на до шест души в по-голямата част на Сеул от 1 юли. Броят ще бъде увеличен на осем след двуседмичен преходен период за новата система на страната. Няма да има таван за броя на участниците в подобни събирания, прилагани в други региони. Според новите насоки ресторантите, кафенетата и развлекателните съоръжения ще могат да работят до полунощ, удължаване с два часа от сегашното 22:00, ако броят на ежедневните случаи остава на сегашното ниво.

Припомняме, че през май стана ясно, че от юли на ваксинираните срещу COVID-19 южнокорейци вече няма да им се налага да носят предпазни маски на открито. Освен това на тях ще бъде разрешено да се събират на големи групи на открито. Либерализирането на режима за носене на предпазни маски ще се отнася и за хората, на които е поставена само една доза от ваксина срещу пандемията.

Сеул планира също така да преразгледа всички карантинни мерки веднага щом на над 70 % от населението получи поне една доза от ваксина срещу пандемията.

Властите очакват това да стане до месец септември.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments