Южна Корея плаща дълга на Иран към ООН

0

Правителството на Южна Корея изплати дълга на Иран към ООН от 18 милиона долара . Това съобщава ТАСС , позовавайки се на южнокорейското министерство на планирането и финансите.

Отбелязва се, че на 13 януари Техеран поиска от Сеул да плати вноската на Ислямската република към ООН, за да избегне загубата на правото на глас в Общото събрание . поради дълг. На 21 януари плащането беше извършено с помощта на ирански активи, замразени в южнокорейски банки поради санкциите на САЩ.

По-рано заместник-генералният секретар на ООН по политическите въпроси Розмари ДиКарло призова Съединените щати да премахнат санкциите срещу Иран, както се изисква от споразумението за Съвместния всеобхватен план за действие (JCPOA). Според нея Вашингтон също трябва да разшири изключенията, които се прилагат за някои видове мирни ядрени дейности в съоръженията в Бушер, Фордоу и Арак, както и за износа на обогатен уран от Иран в замяна на природен уран.

Иран и големите ядрени сили се опитват да съживят споразумението за съвместен всеобхватен план за действие (JCPOA) от 2015 г., съгласно което Техеран ограничи ядрената си програма в замяна на изключения от икономическите санкции на САЩ, ЕС и ООН. Съединените щати се оттеглиха от сделката през 2018 г. по време на президентството на Доналд Тръмп .

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук