19.8 C
София
петък, юни 9, 2023
НачалоПо светаЮжна Корея ще даде назаем 500 000 артилерийски снаряда на САЩ

Южна Корея ще даде назаем 500 000 артилерийски снаряда на САЩ

Южна Корея е сключила споразумение миналия месец да даде назаем 500 000 артилерийски снаряда калибър 155 мм на САЩ, което може да осигури на Вашингтон по-голяма гъвкавост при снабдяването на Украйна с боеприпаси, съобщи южнокорейското издание „Тона илбо“, цитирано от Ройтерс.

Според вестника, който се позовава на неназовани правителствени източници, Южна Корея е решила да „заеме“ боеприпасите, вместо да ги продаде, за да сведе до минимум възможността нейни снаряди да бъдат използвани в конфликта в Украйна.

В статията се посочва, че отдадените под наем муниции ще бъдат използвани от САЩ на първо място за попълване на собствените запаси.

Миналата година Вашингтон закупи от Сеул 100 000 снаряда. През февруари американското правителство изрази желание да придобие същия или по-голям брой, но южнокорейският кабинет реши да потърси друг начин да предостави боеприпасите на съюзника си.

Засега няма коментар на информацията от страна на САЩ.

Южнокорейският външен министър Пак Джин заяви пред репортери, че не е в състояние да потвърди изнесените от вестника данни, но добави, че становището на правителството в Сеул против предоставянето на смъртоносна военна помощ на Украйна остава непроменено, предаде Йонхап.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments