22.9 C
София
понеделник, септември 25, 2023
НачалоПо светаЮжнокорейският президент помилва вицепрезидента на "Самсунг"

Южнокорейският президент помилва вицепрезидента на „Самсунг“

Президентът на Южна Корея Юн Сук-йол днес помилва вицепрезидента на компания „Самсунг електроникс“ (Samsung Electronics) И Дже Йон, като министерството на правосъдието на Южна Корея отбеляза, че бизнес лидерът трябва да помогне за преодоляване на „национална икономическа криза“, предупреди Ройтерс.

Помилването е до голяма степен символично, тъй като И вече е на свобода, след като излежа 18 месеца в затвора за подкуп, свързан с времето, когато е ръководил най-голямата в света компания производител на смартфони и чипове за памет.

При все това амнистията би трябвало да означава, че И ще може да се занимава с бизнес дейностите си по-свободно, тя може да възвестява и някои важни стъпки от страна на „Самсунг“, смятат анализаторите.

„Поради спешната необходимост от преодоляване на националната икономическа криза ние внимателно подбрахме икономически лидери, които оглавяват националния двигател на растежа чрез активни инвестиции в технологии и работни места“, заяви на брифинг министърът на правосъдието Хан Дон Хун.

И Дже Йон, потомък на фамилията основател на „Самсунг“, приветства решението и обеща да работи усилено за националната икономика, съобщи агенция Йонхап.

Президентът Юн, който подкрепя бизнеса, помилва и председателя на компанията „Лоте Груп“  Шин Дон-бин, който беше осъден на лишаване от свобода за две и половина години по обвинения в подкуп.

Още преди да получи президентското помилване, И се върна в светлината на прожекторите, когато през май се появи заедно с президента Юн и американския му колега Джо Байдън при посещението им в завода на „Самсунг“ в град Пьонтек, където се произвеждат чипове.

През юни той посети и Европа, за да се срещне с Петер Веник, изпълнителен директор на „АСМЛ Холдинг“ НВ (ASML Holding NV), за обсъждане на усвояването на ключово високотехнологично оборудване за чипове.

През ноември миналата година „Самсунг“ реши да избере Тейлър, Тексас, за място за нов завод за чипове на стойност 17 милиарда долара.

Макар че според експертите И вече би могъл да участва по-свободно в управлението, правните рискове за него остават поради продължаващо съдебно дело, по което е обвинен в измама и манипулиране на акции.

По-рано тази година висши ръководители на „Самсунг“ намекнаха за потенциална голяма сделка. „Самсунг електроникс“  не е сключвала значима сделка, откакто през 2017 г. завърши придобиването на производителя на аудиоелектроника „Хармън“ (Harman) за 8 млрд. долара.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments