20.9 C
София
събота, юли 31, 2021
Начало На фокус Янаки Стоилов: Прокуратурата и МВР да си взаимодействат

Янаки Стоилов: Прокуратурата и МВР да си взаимодействат

„Най-актуалната задача в близките дни са изборите. Надявам се въпреки противоречията си, Прокуратурата и МВР да си взаимодействат ефективно, за да се намали рязко броят на купените гласове“. Това заяви правосъдният министър Янаки Стоилов на брифинг.

Той смята, че противоречията идват и от двете страни. „Те имат общи функции в противодействието на престъпността и корупцията, и специално срещу групите за купуване на гласове. Надявам се, че амбициите им ще се изразят в това кой ще има по-голям принос за пресичане на тази порочна практика”, каза Стоилов.

Той е готов да сезира Висшия съдебен  съвет за главния прокурор Иван Гешев, ако Бойко Рашков му предостави данни за нарушения. Засега той не е получил сигнал от вътрешния министър.

„Това зависи от материала, който ще бъде представен. Министърът на правосъдието разполага с правомощието да сезира ВСС, ако се смята, че има основание за образуване на дисциплинарно производство. Оттам нататък въпросите се решават от членовете на ВСС”, каза Стоилов.

Същевременно Стоилов обясни, че в момента в Министерството на правосъдието се работи по 35 проекта на нормативни актове. Те са започнати преди години, но част от тях са забавени.

Министърът е издал на 1 юли изменение и допълнение на Наредбата за прилагане на Глава 5 от Закона за българското гражданство. Предстои да бъде публикувана в следващия брой на „Държавен вестник“.

„Причините, които наложиха тази неголяма, но важна промяна, е затруднението на кандидатите за българско гражданство, които живеят в страната, да подават в разумен срок подготвените от тях документи за придобиване, възстановяване и освобождаване от българско гражданство. Записването в електронната система на Дирекцията са запълнени до края на месец юни следващата година и са над 23 000. Няма свободни дати и часове за резервиране на частно обслужване”, каза Стоилов. „За лицата, живеещи в чужбина, е предвидена възможност да подават документите си в дипломатическите и консулските представителства. В същото време за лицата, живеещи в България, не е осигурено предимство за обслужване в Министерството на правосъдието, а те не разполагат с друга алтернатива. В момента ще бъде възможно лицата, които са български граждани, граждани на държава-членка на ЕС и чужди граждани с разрешен статут на пребиваване в България, да подават своите документи и присъствено. Очакваме около 2000 лица да се възползват от приетото изменение“, каза Стоилов.

Проблем имало и с т.нар. инвестиционно гражданство.

„Има постъпило възражение от Европейската комисия. Инвестиционно гражданство се практикува вече в малко европейски държави, сред тях е Малта. Поискали сме информация от Агенцията за чуждестранните инвестиции за такива лица, които са получили или кандидатстват за гражданство, какви са тези инвестиции, дали те са реални, дали продължават да съществуват. Трябва да се обсъди и радикалното решение във време, в което всичко се купува и продава, дали такъв важен и публичен институт като гражданството да подлежи на придобиване срещу определени инвестиционни намерения и ангажименти. Това кореспондира и с моята позиция през годините, когато винаги в Народното събрание съм се противопоставял на тези възможности. Ние ще се опитаме да предложим решение на въпросите“, каза Янаки Стоилов.

Той посочи, че важен въпрос, по който работят в министерството, са промени в Закона за изпълнение на наказанията и задържане под стража във връзка с преобразуване на ДП „Фонд затворно дело“ като административна структура на ГД „Изпълнение на наказанията“.

„Поставени сме пред дилемата дали дейностите, които са осъществявани от предприятието, ще могат да бъдат продължени“, заяви министърът на правосъдието. По думите му това изисква промени в закона и те могат да бъдат направени по начин, който да ограничи познати лоши практики.
Източник: Нова телевизия

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Полиция пази кандидата за премиер и депутатите от ИТН от протестиращи граждани

Скандирания "Предатели!" и „Еничари“ посрещнаха представителите на "Има такъв народ" на излизане от президентството, след като Пламен Николов получи проучвателния мандат за съставяне на...

Стефан Янев: Държавата е готова за избори по всяко време, но те струват пари

Премиерът Стефан Янев призова да не се бърза с прогнозите и сценариите за след седмица, два месеца и т.н. Коментира, че трябва да се...

ИТН предлага Пламен Николов за премиер

Пламен Николов е номинацията на "Има такъв народ" за поста министър-председател. Президентът Румен Радев връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство на най-голямата парламентарно представена...

В ДЕНЯ ЗА БОРБА С ТРАФИКА НА ХОРА СТАРТИРА ИНФОРМАЦИОННАТА КАМПАНИЯ „ТРАФИКЪТ НА ХОРА СЪЩЕСТВУВА”

В Международния ден за борба с трафика на хора – 30 юли, стартира информационна кампания срещу трафика на хора с цел сексуална експлоатация. Тя...

Recent Comments