Янков: Новата Конституция не може да е самоцелна

0

„За промени в Конституцията,за нова Конституция, премахване на Великото народно събрание, намаляване броя на народните представители, промяна на основния закон за постигане на реформа в съдебната система и прокуратурата… откъде се чуха тези призиви?Това са част от исканията на почти всяка демонстрация срещу различните управляващи през годините на демокрацията“. Това заяви независимият депутат Красимир Янков по време на дебатите за нов основен закон. „По същия начин и настоящите протести стартираха именно с такива призиви. Към тях се включи и президентът Румен Радев. С приемането на нова Конституция има предпоставки да се създадат механизми, които всъщност ще дестабилизират установената устойчивост на държавното ни устройство.Какво качество е това да бъде една Конституция “гъвкава”?“, подчерта Янков.Абсурдно е премахването на Великото народно събрание, по думите му. „То е гарант за широкото обществено представителство при вземането на решения за промени в „основния закон“ и може да е препятствие за смяна по нечия партийна или лична прищявка, примерно на държавното устройство на Република България“, категоричен бе Янков.
Настоящата Конституция е достатъчно балансирана и беше създадена в условия на национално съгласие и обезпечи прехода от тоталитарна държава към демокрация, според народния представител.
„В нея са гарантирани правата на българските граждани и се определя Република България като социална държава“, обясни още Красимир Янков.По мнението му , създаване на нова Конституция не може да е самоцелно действие. Трябва да произтича от нуждата за промени, които обществото конкретно е формулирало и има ясни политически субекти, които да ги претворят в основен закон, каза още депутатът. „При тази ниска подкрепа за настоящото Народно събрание, изчерпано довери към управляващото мнозинство и безизразна опозиция, няма как ние народните представители от настоящия парламент да си приписваме такъв отговорен мандат“, изтъкна Красимир Янков. Прогресивните социалисти не подкрепят проекта за нова Конституция, защото настоящият основен закон не е изчерпан и в задължението ни стриктно да го спазваме е заложено стабилното функциониране на държавното ни устройство.

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук