23.8 C
София
петък, септември 22, 2023
НачалоПо светаЯпонската армия обмисля да използва сателитната услуга "Старлинк", съобщава в. "Йомиури"

Японската армия обмисля да използва сателитната услуга „Старлинк“, съобщава в. „Йомиури“

Японската армия тества сателитната интернет услуга „Старлинк“, предлагана от компания на Илoн Мъск, като смята да въведе технологията през следващата финансова година, предаде Ройтерс. Информацията е на японския в. „Йомиури“, който цитира неназовани правителствени източници.

Японското министерство на отбраната вече има достъп до комуникационни спътници в геостационарна орбита, но използването на „Старлинк“, управлявана от компанията „Спейс екс“, ще добави към тях цяла серия от спътници в ниска околоземна орбита, твърди вестникът.

Държавите по света се стремят да изградят устойчивост срещу риска от заглушаване на комуникациите или атаки срещу спътници в случай на конфликт. Японските сили за самоотбрана тестват „Старлинк“ от март, като системата е разположена на около 10 места, според статията.

Засега няма коментар от говорителите на японското министерство на отбраната. Технологията „Старлинк“ се използва на бойното поле в Украйна , а Русия се опитва да блокира използването ѝ в региона, припомня Ройтерс.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments