5 C
София
вторник, декември 6, 2022
НачалоНа фокусЯпонският премиер Кишида се срещна с Пелоси, нарече китайските учения „тежък проблем“

Японският премиер Кишида се срещна с Пелоси, нарече китайските учения „тежък проблем“

Японският министър-председател Фумио Кишида каза днес, че китайските военни учения, насочени срещу Тайван, представляват „тежък проблем“, който застрашава регионалния мир и сигурност, след като пет балистични ракети, изстреляни в рамките на ученията, се приземиха в японската изключителна икономическа зона, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Кишида, който направи изявление след работна закуска с председателката на камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси и нейната делегация от конгресмени, каза, че изстрелванията на ракети „трябва да бъдат спрени незабавно“.

Китай, който твърди, че Тайван е част от неговата територия и е заплашвал, че ако се наложи ще го анексира със сила, нарече провокация посещението на Пелоси на самоуправляващия се остров по-рано през седмицата. А вчера започна военни учения, в които са включени тренировки за изстрелване на ракети в шест зони около Тайван. Това са най-големите военни маневри на Китай от средата на 90-те години.

Японският министър на отбраната Нобуо Киши каза, че пет ракети са се приземили вчера в японската изключителна икономическа зона край Хатерума – остров южно от главните острови на Япония. Министърът каза, че Япония е протестирала пред Китай, защото ракетите заплашват японската национална сигурност и живота на японците.

Японският първи дипломат Йошимаса Хаяши, който е на регионален форум в Камбоджа, каза, че действията на Китай „засяват тежко мира и стабилността в региона и международната общност и ние настояваме за незабавното прекратяване на военните учения“.

На работната закуска са били осъдени също общата загриженост за сигурността, предвид действията на Китай, Северна Корея е Русия. Двете страни са потвърдили решимостта си да работят за мир и стабилност в Тайван, каза премиерът Кишида.

Предстои Пелоси да проведе среща и с японския си колега – председателя на долната камара на японския парламент Хироюки Хосода.

Няколко дни преди визитата на Пелоси Тайван беше посетен от японска делегация от висши японски законодатели, сред които беше бившият военен министър Шигеру Ишиба.

Ишиба каза, че Япония работи със САЩ за предотвратяване на конфликт в Индийско-тихоокеанския регион, но иска и отбранително споразумение с Тайван.

Пелоси каза на пресконференция в Токио, че САЩ „няма да позволят“ на Китай да изолира Тайван като не позволява на американски висши представители да посещават острова, предадоха АП и АФП.

Те няма да изолират Тайван като ни пречат да пътуваме дотам, каза 82-годишната Пелоси, която завършва в Япония последния етап от азиатската си обиколка.

Тази обиколка в региона „не е имала за цел промяна на статуквото тук в Азия, промяна на статуквото на Тайван, увери Пелоси.

От 1979 г. Вашингтон признава само едно китайско правителство – това на Пекин, но същевременно продължава да оказва подкрепа на тайванските власти, главно чрез значителна продажба на оръжия, отбелязва АФП.

Пелоси каза, че визитата й в Тайван е свързана със закона за отношенията с Тайван, гласуван от Конгреса на САЩ през 1979 г. и обхващащ отношенията между Вашингтон и Тайпе.

Става дума за установяването на мир в Тайванския проток и за поддържане на статуквото, добави Пелоси  като похвали великата тайванска демокрация, икономическото благоденствие и „уважението към всички жители“ на острова.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments