10 милиона украинци са без ток заради руските удари

0

10 милиона украинци са без ток заради продължаващите масирани въздушни удари на Русия срещу енергийната инфраструктура на Украйна. Това провокира Международната агенция за атомна енергия да поиска от Русия да прекрати всички свои действия на територията на украинските ядрени обекти.

Повече от 10 милиона украинци са без електричество, съобщи президентът на Украйна Володимир Зеленски. Особено тежко е положението в Киев, подчерта той.

Националният енергиен оператор „Укренерго“ обяви удължаване на прекъсванията на тока поради влошаване на ситуацията.

Русия продължи и вчера да обстрелва енергийни обекти в Киев, Харков, Днипро и Одеса, а украинската армия е успяла да свали шест ракети и пет дрона, подчерта Зеленски.

Кремъл обоснова продължаващите ракетни удари с нежеланието на Киев да започне мирни преговори с Москва.

Говорителят Дмитрий Песков отхвърли идеята за публични мирни преговори и допълни, че при добро желание Съединените щати могат да окажат влияние върху Киев да стане по-сговорчив.

Украинският президент Зеленски коментира и присъдите за свалянето на малайзийския самолет над Украйна през 2014 година, когато загинаха близо 300 души. Двама руснаци и един украинец бяха осъдени задочно на доживотен затвор по делото.

„Това не е решение просто за трима убийци. Русия лъга много за тази катастрофа, но въпреки това основните факти бяха установени. Сега са осъдени изпълнителните и е поставена основата за осъждане на виновните и на по-високо ниво. Тези, които носят пълната лична отговорност за престъплението на агресия срещу Украйна – първоначалното престъпление, породило всички останали, извършени от руснаците от 2014 година насам. Това е нещото, без което е невъзможно да предпазим света от повторението на войните като руската агресия срещу страната ни.“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук