22.8 C
София
вторник, юни 6, 2023
НачалоУ нас12 нови електробуса тръгват в столицата от 3 април

12 нови електробуса тръгват в столицата от 3 април

Нови електробуси заменят от 3 април стари дизелови автобуси по линиите 23 и 100, които довеждат хората до основни трамвайни линии или метро, съобщи днес пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова при представянето на общо 22 електробуса в гараж „Малашевци“ заедно със зам.-кмета по транспорта Дончо Барбалов, директора на Центъра за градска мобилност Димитър Дилчев, директора на дружеството „Автотранспорт“ Слав Монов и общински съветници.

Преди години инициирах най-мащабната програма за модернизация в градския транспорт. От 2019 г. включихме и електробусите като част от усилията за по-чиста околна среда и за по-чист въздух, посочи кметът Фандъкова. Тя каза, че в момента общо 45 електробуса се движат по улиците на града.  Фандъкова съобщи още, че е намалено времето за придвижване по трамвайна линия номер пет, след ремонта на релсовия път, от 19 на 13 минути.

Новите електробуси, представени днес, са закупени с безвъзмездни средства по Оперативната програма „Околна среда“ (2014-2020) по проекта „Изпълнение на дейности по подобряване на качеството на атмосферния въздух в Столична община чрез доставка на 52 нови електробуси и специализирано оборудване към тях“. Бенефициент е Столичната община, партньор – „Столичен Автотранспорт“ ЕАД. Автобусите са 8,6 метра, модерни, с много екстри, достъпни за хора с увреждания и майки с колички, с видеонаблюдение, каза кметът Фандъкова. Към всеки електробус има зарядна станция. Зареждането се извършва за около четири часа, прави се през нощта и е достатъчно за изминаването на около 170-200 км в зависимост от това дали се пуска отопление, климатизация и има задръствания. До средата на април ще бъдат пуснати в движение и останалите от общо 22 автобуса по линиите 22 и 101, каза още столичният кмет. Допълнително по проекта ще бъдат доставени и другите, по-малки електробуси с дължина 5,8 метра.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments