2000-годишна армия и светлинни шоута: Шанси е мястото, където миналото и настоящето се срещат

0

Световноизвестната Теракотена армия е построена, за да придружава гробницата на първия китайски император.Музеят, където мога да се видят охранителните войски на император Цин Ши Хуанг се състои от три свода и изложбена зала, а най-добрите гледки са от предната страна на свода около ъглите, разказва BBC. Изкопани от 1974 до 1984 г., тези бронзови модели на колесници и коне са един от артефактите, които можете да видите в Теракотената армия.

blank

Моделите изобразяват водач , докато той командва конете с юздите в ръцете си. Украсен с гравюри и златни и сребърни орнаменти, този артефакт е само един от многото експонати, включени в изложбената зала. Двата свода около него са подредени в строго съответствие с древните директиви за военното изкуство – обърнати на изток към древните врагове на държавата Цин (и към входа). Всички войници тук са изправени на изток в правоъгълно разположение, което също отразява военната стратегия. Всеки от тях е въоръжен с дълго копие или алебарда. Всяка фигура се различава по черти на лицето и изражение, облекло, прическа и жестове, предоставяйки изобилни и подробни артефакти за изучаване на военната, културна и икономическа история от този период. Историците смятат, че лицата на войниците са моделирани на действителни хора. Историческият музей Шанси е възможност за пътешествениците да получат общ преглед на хиляди години китайска история, тъй като включва над 1,7 милиона експоната.

blank

На това изображение рисувана керамика изобразява почетните стражи от династията Минг (1368-1644). По време на създаването си тези фигури са били украсени със знамена, банери, музикални инструменти, празнични лампи и други – всички оттогава са загубени за пясъците на времето. Друг експонат в Историческия музей в Шанси е обектът, наричан „Орнамент от златен звяр“, този артефакт датира от династията Хан (206 г. пр. Н. Е. – 220 г. сл. Хр.) и е изкопан в град Шенму. Историците смятат, че това е украса на короната за владетеля. Изработен в злато и сребро, орнаментът показва животински форми, което някои историци предполагат, че може да е улика за ранната китайска култура на зоолатрията (поклонението на животните).

blank

Тук виждаме един от експонатите в гората Stele или музея Xi’an Beilin, музей за стели и каменни скулптури в квартал Beilin. Наричан „Седящата Авалокитешвара“, този артефакт датира от династията Тан (618 г. сл. Н. Е. – 907 г. сл. Н. Е.). Бодхисатва е седнал на сложно издълбана основа на лотос с формата на пясъчен часовник и носи корона, върху която седи медитиращ Буда. Дясната и лявата му ръка са поставени пред корема, като същевременно държи лотосова пъпка и очите му са леко затворени. Скулптурата е уникална и задължителна за посещение от туристите, поради представянето на вътрешна духовност и като модел на висококвалифицирания стил на дърворезба на скулпторите от епохата Танг.

blank

Музеят Сиан Бейлин включва и изящни будистки каменни скулптури. „Статуята на Майтрея“ от Северна династия Вей (386 г. сл. Н. Е. – 534 г. сл. Хр.) е ценна реликва, която позволява на историците да изучават развитието на будистките каменни скулптури в Китай. Намерена в Тианхе, Северна Джоу (557 г. сл. Н. Е. – 581 г. сл. Хр.), тази скулптура е една от колекцията от стели на музея (вписани исторически камъни или плочи), най-голямата в Китай. В музея има 4000 стели, разделени на седем изложбени зали, в които са изложени предимно произведения на калиграфията, живописта и историческите записи. Друг уникален аспект на музея Сиан Бейлин е неговата колекция от китайска калиграфия.

blank

За пътуващите, които търсят шума на града, Datang Everbright City е задължително за посещение. Пътят започва от статуите на Xuanzang в пагода Даян и се простира чак до градската стена от епохата на династията Тан в южната й част, завършвайки с невероятна гледка към Великата пагода на дивата гъска. Пътят е перфектна комбинация от местен вкус и зрелище. Препоръчваме да посетите вечер, за да можете не само да се насладите на уличната храна, но и да видите светлинното шоу, което започва при залез слънце. Електрическите светлини украсяват уличната зеленина, а уличните изпълнители, облечени в красиво украсени костюми, се редят по пътя. Голямата пагода на дивата гъска първоначално е построена през 652 г. сл. Н. Е. по време на управлението на император Гаозонг от династията Тан (618 г. н.е. – 907 г. сл. Н. Е.). Паметникът е символ на древния Сиан и свято място в будизма.

blank

Стоейки в храмовия комплекс Da Ci’en, пагодата е построена без никакъв цимент. Може да се види и традиционният китайски архитектурен стил на скоби. Голямото тяло на пагодата с нейния прост стил и висока структура действа като отличен пример за китайска традиционна архитектура. Камбанарията бележи географския център на древната столица. Построена е през 1384 г. сл. Хр. от император Жу Юанжанг като начин да се огледа околността и да се осигури ранно предупреждение за нападение от съперничещи владетели. Друга цел беше да се съобщи часът на гражданите.

blank

Дървената кула, която е най-голямата и най-добре запазена от този вид в Китай, е висока 36 метра. Тя стои върху тухлена основа с дължина 35,5 м и височина 8,6 от всяка страна. По време на династията Мин Сиан е важен военен град в северозападен Китай, факт, който се отразява в размера и историческото значение на камбанарията.

blank
Подобно на много други китайски часовникови кули, камбанарията Сиан е използвана най-вече за отчитане на времето и публикуване на новините в древни времена. В наши дни традиционните му функции постепенно бяха премахнати. Сега камбанарията е отворена за посетители и заобиколена от модерни търговски центрове и оживен трафик. Когато падне нощта, камбанарията на Сиан разкрива истинската си красота с ярки светлини, което прави вечерта най-доброто време за посещение.
Мавзолеят Han Yang Ling се намира в село Zhangjiawan, на около 20 км северно от Сиан. Това е съвместна гробница на Хан Джинди, императорът на Дзин, император от Западната династия Хан (202 г. пр. Н. Е. – 8 г. сл. Н. Е.) и неговата императрица Уанг. Гробницата е построена през 153 г. пр. Н. Е. и заема площ от 20 кв. Км. Тук можем да видим някои от орнаментите, поставени около останките на императора, които включват керамика на животни като прасета и кучета.

blank
Всичко това, а то не е всичко, позволява на посетителите да изпитат новостта и приключението на „откриването“ на древни реликви и да обяснят тяхното значение. Това преживяване капсулира голяма част от онова, което прави Шанси сбъдната мечта на всеки пътешественик – виждайки как миналото оживява в настоящето.
Сн. BBC

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук