2020 г. не беше ужасна. Ето как пътуването се възползва от лошата година

0

(CNN) – Брилянтни туроператори излизат от бизнес. Авиокомпаниите разчитат на правителствени помощи. Пътуващите остават без компенсации при отменени пътувания, които са прекарали години в планиране.Справедливо е да се каже, че 2020 г. е предизвикателна за туристическата индустрия, но това не е безмилостно бедствие. От края до свръхтуризма, до ползите за околната среда от намалената авиация, тази година имаше изненадващо развеселение, с истинската надежда, че това може да доведе до по-устойчив подход за пътуване през 2021 г. и след това.
Препандемичният свръхтуризъм се превърна в такъв проблем, че Оксфордският речник на английския език дори го обяви за една от думите на годината през 2018 г.Длъжностни лица се мъчеха да намалят броя на посетителите на известни забележителности като Мачу Пикчу и Тадж Махал в опит да защитят крехките сгради.
Местните жители във Венеция, Барселона и Дубровник осъдиха факта, че градовете им са станали невъзможни за навигация и разрушително скъпи за живеене.Въпреки че спадът в броя несъмнено е повлиял на бизнеса, краят на свръхтуризма, макар и най-вероятно временен, дава шанс на такива дестинации да направят равносметка и да преоценят.

blank
Когато Венеция за кратко беше отворена през лятото на 2020 г., рибите, плуващи в кристално чисти канали и по-спокойната атмосфера, бяха само част от предимствата.Сега туристическият бизнес в италианския град се надява фокусът върху местните занаятчии, а не само върху известни забележителности, да помогне да се даде тон през 2021 година.
Препоръките за оставане вкъщи, заключванията и правилата за карантина при пристигане по целия свят накараха пътниците да се огледат по-близо до дома, за да си оправят почивката през 2020 г. Испанският национален статистически институт посочи, че броят от чужбина намалява колосално с 87% на годишна база през октомври. Като цяло Европа отбеляза 66% спад на международните посетители през първата половина на 2020 г.

blank
Но с бум на къмпинг в Обединеното кралство и 63% от възрастните в САЩ казват, че са взели решение за престой на местна почва през 2020 г., изглежда тази година е видяла нарастващо признание за почивка близо до дома.Този мини бум на вътрешни пътувания означава, че хотелите и квартирите не са били толкова силно засегнати, колкото се страхуват, докато пътниците осъзнават, че не е задължително да се качват на 12-часов полет всеки път, когато искат да си вземат почивка. През първата половина на 2020 г. се наблюдава спад от 8,8% на емисиите на CO2 в сравнение със същия период на 2019 г., което е дори по-голямо от спада през финансовата криза от 2008 г. и петролната криза от 70-те години.
С намаляването на броя на пътниците с 67%, според Международната организация за гражданска авиация и авиокомпаниите приземяват самолети, тъй като ограниченията за пътуване оказват влияние, има несъмнени ползи от намаляването на полетите, поне в екологичен план.
Въпросът е, може ли това да се запази, след като жаждата за странства се възроди и всички започнем да пътуваме отново?Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA) казва, че пандемията е „събитие на черен лебед“ и сега е моментът да започнете да инвестирате сериозно в устойчиви горива.Но тепърва ще се види дали 2020 г. наистина е началото на по-малко тежка емисия. С по-малко хора, пътуващи и падащи емисии, през 2020 г. природата се радва на кратка почивка от унищоженията, донесени на човечеството.

blank
Затварянето на националния парк Йосемити означава, че животните са прекарали началото на годината в изследване на райони, обикновено доминирани от хора, с редовно забелязване на котки и четирикратно увеличаване на броя на мечките.В Уелс кози бродели из град Ландъдно. Бракониерството на носорози в Южна Африка също е спаднало с 53% през първата половина на годината, като липсата на международни полети забавя контрабандата на техните скъпоценни рога.
Спадът в броя на туристите обаче означава, че много консервационни проекти са изправени пред тежко бъдеще. Тъй като заключванията се улесняват, се очаква бракониерството да се увеличи, което означава, че туристите са необходими, за да се повиши осведомеността.
С ограничените пътувания през 2020 г., хотелите и операторите се стараят да предложат невероятни оферти за пътувания и престой през 2021 г. и след това.В Съединените щати Ace Hotels намали 50% от цените си на всички свои места, от центъра на Лос Анджелис до Питсбърг, до 31 август. Hyatt намали 20% от цените си до 4 април, докато Xanterra Travel Collection намали 40% от цената от престой в националните паркове на САЩ до април.

blank
Максималната гъвкавост също се превърна в ключова част от най-добрите сделки за пътуване.
Изминалата година също принуди много оператори да преосмислят начина, по който се грижат за пътниците, с надеждата, че когато се възобнови пътуването, клиентите им ще останат лоялни и ще бъдат готови да тръгнат на път. Това е, което туроператорът Responsible Travel описва като „Milestone Travel:“ връщане към начина, по който свикнахме, пътувахме по-малко, по-дълго пътувахме и отделяхме време за опознаване на дестинация, вместо просто да преминаваме през забележителностите.
Изминалата година позволи на пътуващите и операторите да разгледат този по-обмислен подход, докато туристите не успяха да се отдадат на тежки градски почивки.Тъй като бюджетните авиокомпании отчитат колосални загуби и търпят здравословни проблеми около пътуванията твърде често без ваксина Covid, последните вероятно няма да се върнат бързо.Вместо това фокусът ще бъде върху предлагането на по-устойчиви почивки, които да помогнат на местните общности.
Тъй като авиокомпаниите натрупват загуби, а големите и малки туристически компании са принудени да напуснат бизнеса, дните на евтино бягство изглежда ще останат в миналото.
Въпреки че това може да създаде проблеми за демократизацията на пътуванията, това също помага да се подчертае, че пътуването е привилегия и трябва да се третира като такова.Европейската авиокомпания EasyJet обяви, че ще започне да таксува, за да поставя торбички в шкафове, а необходимостта от тестване на Covid при излитане или пристигане в безброй дестинации също ще увеличи разходите.

blank

Увеличи се търси ето на книги за пътешествия.Красивата „Две дървета правят гора“ на Джесика Дж. Лий за миграцията, паметта и времето, прекарано в проследяване на стъпките на баба и дядо в Тайван, спечели престижната награда Boardman Tasker Prize и ще накара читателите да мечтаят за дълги преходи през невероятни гори и високи планински проходи .
„Аванпост“ на Дан Ричардс е идеалната книга за онези, които искат да поддържат изолацията през 2020 г. в някои от най-отдалечените места на планетата, от Свалбард в Арктика до връх Пустош в Съединените щати.
„Есенната светлина“ на Пико Айер, медитация за загуба и изследване на ежедневната Япония, е идеална за онези, които искат да прекарат времето си в Азия, след като цялото това нещо приключи.

blank

Не е изненадващо, че за една година, през която всички са принуждавани да работят от вкъщи, индустрията е измислила още един съмнителен брак от две думи: Bleisure.
Думата може да е глупост, но концепцията не е така. Хотелите и дестинациите прокарват идеята, че можете да комбинирате бизнес и отдих, като тръгнете по пътя, работите от хотелската си стая и след това се отправите да изследвате, както бихте направили на почивка.
„Цифровите номади“ се отправят към места като Убуд в Бали от години, осъзнавайки, че могат да работят така или иначе, ако има стабилна интернет връзка.
Сега големите имена, като The Standard в Ню Йорк, който превърна работното си пространство в мезонета в студио по йога и хотел The Hoxton’s Southwark в Лондон, който има ново пространство за съвместна работа, обхващат отдалечени работници, които искат да поемат работата далеч с тях, но също и релакс, когато получат свободен момент.
Пандемията промени круизите. Тъй като над 300 кораба акостираха или бяха оставени в морето, докато вирусът си проправяше път през борда, стана ясно, че тази индустрия може би ще бъде по-силно засегната от която и да е друга в сектора на пътуванията.

blank
Международната асоциация на круизните линии (CLIA) обеща, че предстои качване на тестове за всички пътници и екипаж, докато капацитетът ще бъде намален за известно време.
Междувременно безплатният бюфет ще остане в миналото, правейки нещата по-безопасни за всички на борда.
Тенденцията към по-малки кораби също може да помогне за поддържането на деликатните екосистеми.
Сн. CNN

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук