22.8 C
София
събота, юни 3, 2023
НачалоVoayage2022 - годината на цялостното възстановяване на туризма в Турция

2022 – годината на цялостното възстановяване на туризма в Турция

„Добра година“. С тези две думи може да се опише ситуацията в сферата на туризма в Турция през 2022 г. Туристическият сектор в страната в момента се радва на истинско възраждане след отпадането на ограниченията заради пандемията от КОВИД-19.

По данни на министерството на културата и туризма на Турция над 16 милиона чуждестранни туристи са посетили страната през първите шест месеца на годината, което е със 186 процента повече в сравнение със същия период на предишната година. Министърът на туризма Мехмет Нури Ерсой обяви, че Турция планира да приеме 42 милиона туристи през тази година, а приходите в сферата се очаква да достигнат рекордните 35 милиарда долара.

В разгара на летния туристически сезон в страната на практика напълно са заети местата за настаняване в хотелите, а билетите за самолетни пътувания до Турция са разпродадени преди месеци. Ежедневно се извършват стотици чартърни полети до егейските и средиземноморските курорти.

Най-популярните за туристите дестинации си остават Истанбул и Анталия, както и Кападокия, егейските окръзи Мугла, Измир, Айдън, както и граничещият с България и Гърция окръг Одрин.

А картинката в най-популярните туристически дестинации в страната наистина е пъстра – наред с туристите от Западна Европа, от Русия и страните на Балканите (включително България), се виждат огромен брой туристи от Африка, Близкия изток, Централна и Източна Азия.

Освен традиционното турско гостоприемство и гаранциите за „сигурен туризъм“ на министерството на културата и туризма (по програмата „safe tourism“, стартирана заради пандемията от КОВИД-19), поевтиняването на турската лира също е притегателен фактор за много туристи. Чужденците имат възможността да избират между морски туризъм, който може да съчетава почивка, кулинарен туризъм, спа, шопинг, екстремен туризъм или нощен живот; туризъм в планината (в Турция има много планини, включително с 4000-5000 м надморска височина), здравен туризъм и козметичен медицински туризъм; религиозен туризъм.

Същевременно Турция прави и всичко възможно, за да гарантира, че руските граждани няма да бъдат възпрепятствани да посещават курортите й въпреки икономическите и политическите последици от войната в Украйна. Стратегията изглежда се отплаща – през първите седем месеца на тази година 2,197 млн. руски граждани са посетили Турция, което е ръст от 41,5 процента на годишна база, съобщи източник от турското министерство на културата и туризма на 22 август. Руските туристи са втората по численост група на чуждестранните туристи в страната след посетителите от Германия. Наскоро Руската асоциация на туроператорите заяви, че до края на 2022 г. руският туристически поток към Турция може да надхвърли миналогодишното ниво от 4,7 млн. посетители. В момента и по-състоятелните туристи от Русия, посещавали преди Италия, Испания, Франция и Гърция, се насочват към Турция.

Членката на НАТО Турция се стреми да се придържа към неутрална позиция по отношение на войната в Украйна, като отказва да наложи санкции на Москва, запазва въздушното си пространство отворено за руски самолети и дори предоставя сигурни пристанища за суперяхтите на олигарси, сред които Роман Абрамович.

Междувременно тази седмица бе съобщено, че през август летище „Истанбул“ се е наредило в топ 10 на най-натоварените летища в света. По данни на доклад на Official Airline Guides този месец летище „Истанбул“ се е изкачило от 14-о до пето място в класацията на най-натоварените летища в света. Освен на посещение в намиращия се на два континента мегаполис Истанбул много пътници пътуват до летището трансферно, откъдето продължават полетите им до дестинации на различни места в Турция и до други части на света.

Другата топ дестинация за чуждестранни туристи в Турция е средиземноморският окръг Анталия, известен сред местните жители като „раят на наровете и портокалите“.

Според данни, публикувани от валийството на окръга, в периода от 1 януари до 5 август близо 7,7 милиона туристи са пристигнали със самолет в Анталия. Броят на чуждестранните туристи, пристигнали със самолет, се е увеличил с 91 процента през този период в сравнение със същия период на предходната година, a служителите в сферата на туризма казват, че в луксозните хотели резервациите за август и до средата на септември са напълно запълнени.

Собственикът на туроператорска агенция Реджеп Явуз, който е извършил проучване за туристическата активност в града, заяви пред проправителствения вестник „Сабах“, че ежедневно в Анталия пристигат по 80 000-90 000 души. Той добави, че някои туристи, които са пристигнали в Анталия, са били прехвърлени в други райони заради липса на свободни места за настаняване.

„Изглежда, че тази година Анталия ще преживее един от най-добрите си сезони“, каза Явуз.

Анталия привлича гости от цял свят не само с луксозните си хотели, разположени в градчетата на средиземноморското крайбрежие, с неспиращия нощен живот, с вкусната храна и множество археологически и исторически обекти. Окръгът всъщност е пълен и със закътани красиви плажове, на които няма струпване на хора. В Анталия се намират над 200 от близо 500-те плажа в Турция със сертификат Син флаг.

Хората, които наистина искат да се откъснат от лукса и суетата, могат да отскочат до района на античния град Олимп (Олимпос), където има красиви и дори девствени плажове, край които се събират хипита от цял свят.

В Анталия пристигат и много туристи, които искат да изкачват върховете на планината Торос. Миналата година освен заради ковид ограниченията планинският туризъм в района бе блокиран и заради унищожителните горски пожари, но тази година туристите могат спокойно да организират походи. A в красивата планина, издигаща се над града, през зимния сезон е развит и ски туризмът.

На практика туризмът акумулира най-големите приходи в икономиката на Анталия. Освен това силно развити сектори в района са строителството и земеделието. Анталия е известна с отглеждането на нарове, портокали, банани, грозде и съответно с производството на различни вина. Окръгът се слави и с производството на розово масло.

Междувременно туроператорите в Анталия вече са изградили и интересна стратегия за зимата. Турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк информира, че се планира през зимните месеци в Анталия да бъдат привлечени милиони пенсионери от Западна Европа с изключително изгодни оферти. По данни на телевизията много германски пенсионери още през юли са възползвали от възможността да получат дълга и изгодна почивка в средиземноморския турски окръг чрез ранни записвания.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments