20.8 C
София
вторник, септември 26, 2023
НачалоНа фокус3 варианта за правителство със Слави и без, за да не ни...

3 варианта за правителство със Слави и без, за да не ни пращат пак на избори

  1. Кабинет на Слави
  2. Кабинет на Слави с положителните герои – тримата министри
  3. БСП, Мая или Христо предлага служебния за редовен и гласуват. За всеки сценарий се търсят още 10 депутати.

Какъв да е съставът на второто издание на проекто – правителството на Слави Трифонов, за да е приемлив за бъдещите му партньори в парламента, евентуално ще се доуточнява днес и утре. А след сряда с откриването на новия парламент ще има преговори само за политики, както обещаха от “Има такъв народ”. Лидерът на “Да, България” Христо Иванов поне до неделя бе категоричен, че няма да предлага министри на Слави Трифонов, съобщава „24 часа“. Мая Манолова, единствената, разговаряла с ИТН, ги подкрепя отново без претенции за постове. Но нейните партньори в “Изправи се! Мутри вън!” Татяна Дончева и Николай Хаджигенов са резервирани след ходовете на Трифонов с Николай Василев. Подкрепа с условия предлага и БСП.

За всички партии най-неприемливото май е да не се излъчи правителство и пак да се ходи наесен на избори. Чии ядра и колко точно ще отидат до машините, притеснява и системните, и нареклите себе си “партии на протеста”.

“Не мисля, че България има време за пилеене да организира избори след избори”, обяви позицията си в събота и президентът Румен Радев. За държавния глава, който ще играе за втори мандат, е рисковано да се сливат президентски и парламентарни избори. Той обещава да даде повече време на “Има такъв народ” да подреди кабинет и приоритети с евентуалните си партньори. По конституция президентът няма срок, в който да връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на най-голямата парламентарна група.

Засега се очертават 3 варианта:

  1. Правителство, в което министрите да са подбрани лично от Слави Трифонов. Но и да става за “одобрение” от “Демократична България” и “Изправи се! Мутри вън!” и едновременно с това да получи подкрепа на още поне 10 депутати от ГЕРБ, БСП или ДПС.
  2. Правителство, в което главни роли да получат Асен Василев, Кирил Петков и Николай Денков. За тях публично одобрение даде както зам.-шефът на ИТН Тошко Йорданов, така и ДБ и хората на Манолова. Междувременно може да са харесали още някого от служебния екип на Стефан Янев.
  3. БСП, Манолова или Христо Иванов получава мандат, ако правителството на Слави не мине, и предлага служебното правителство да стане редовно. (Виж вляво коментар на конституционалиста Пламен Киров.) За това обаче е нужно съгласие на хората от служебното правителство. Стефан Янев първо обяви идеята за екзотична, но в неделя вечерта вече бе на мнение, че няма невъзможни неща. Засега обаче не му било предлагано.

Консултациите с партиите ще започнат в най-скоро време след свикването на парламента в сряда, но връчването на първия мандат зависело от това дали партиите ще намерят диалог и ще постигнат някакъв консенсус, обясни Румен Радев.

Партиите обаче няма да преговарят за имена, а само за политики, обясниха сценаристите и депутати от ИТН Тошко Йорданов и Филип Станев. А кандидатът за премиер трябвало да отговаря на профила, по който бе избран и Николай Василев – добре образован, експерт, говорещ чужди езици. Като не е изключено участието на определените като “положителни герои” служебни министри Асен Василев, Кирил Петков и Николай Денков.

Проф. Пламен Киров, преподавател по конституционно право:

Мандатоносител издига министрите на Радев персонално и така от служебни стават редовни

– Проф. Киров, има ли възможност служебното правителство да стане редовно?

– Има, но въпросът е дали служебните министри искат. Не може да им се каже, че правителството, партията и народът ги искат, а те няма накъде да мърдат. Според мен някои от тях няма да искат. Освен това няма как автоматично служебното правителство да стане редовно. Трябва някой мандатоносител при трите опита за формиране на правителство по член 99 от конституцията да ги предложи персонално от името на политическа сила. И трябва да се събере мнозинство в парламента и да гласува. Това е единственият начин. Служебното правителство е алтернатива на липсата на парламентарно такова, няма как да ги съвместите.

– Новият парламент ще излъчи ли кабинет?

– Би ми се искало. Другото означава до края на годината да правим избори. Президентските няма как да ги отложим, те ще са между 22 октомври и 22 ноември. Освен това има много важни неща да се решават: приходите в бюджета, новият бюджет, икономически и здравни мерки, планът за възстановяване. Ние ще сме единствената държава в ЕС, която не получава тези пари. Гърците вече ги получават, а тук още се чудим кои са приоритетите в нашия план. По-добре да вземем да препишем гръцкия тогава. Тези хора малко на майтап вземат нещата, но може да стане драматично тежко есента и зимата: заради зелени сделки и пр. неща поскъпват въглеродните емисии, ще закрием “Мариците” и ще останем без ток след 10 години. Служебни правителства може да работят с шпатули и да чегъртат, ама то с чегъртане само не става.

Източник: 24 часа

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments