30 дни локдаун за България ще са равни на 1 млрд.лева разходи

0

Финансовият експерт Румен Гълъбинов съветва да търсим силен кейнсиански подход за възстановяване на заетостта и доходите. Според него, разходите, които прави правителството в бюджет 2021 трябва да са по-фокусирани върху определени групи и върху сектори от икономиката, а не да бъдат безразборни.

Държавите проекти трябва да осигуряват поне 6-месечна постоянна заетост, за да имат ефект върху намаляването на безработицата и стимулирането на бизнеса да поддържа заетост и работни места в период на криза.

Другата важна задача, с която трябва да се заемат управляващите да насърчават потреблението „мощна стимулация на потреблението по Кейнс“, посочва експертът Румен Гълъбинов. Същевременно усилията по овладяването на пандемията трябва да продължат, защото ако разпространението на коронавируса продължава да се разраства никакви икономически мерки няма да помогнат. За да се минимизират негативните последици от втората вълна на пандемията трябва да продължим с подкрепата на икономиката и на гражданите, като заради това може да се предприемат още някои мерки, свързани с увеличаването на заплатите, пенсиите и социалните плащания. А това от своя страна ще стимулира потреблението.

На фона на това Световната здравна организация предупреждава, че се очаква трета вълна на коронавируса. Финансовият експерт Румен Гълъбинов прогнозира, че за третата вълна на COVID-19 ще е необходима актуализация на бюджета, който все още не е приет. Ако България въведе пълен локдаун, това означава 1 млрд.лева разходи за 1 месец. Идеята за пълно затваряне не е напълно изключена, тъй като продължава да расте броят на смъртните случаи у нас. За третата на вируса експертът Гълъбинов казва, че не трябва да сме изненадани, защото така е било и с Испанския грип. Епидемиите протичат по еднакъв начин. Затова България трябва разумно да използва Европейския фонд за възстановяване през 2021 г. Третата вълна на коронавируса най-вероятно ще бъде през март месец.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук