30% повече пари за извънболнична помощ в проектобюджета на НЗОК

0

Повече средства за извънболнична медицинска помощ – това предвижда проектобюджета на Националната здравноосигурителна каса за тази година. Увеличението на средствата е с над 30 на сто в сравнение с миналата година.

33,3% повече са средствата, които ще се инвестират в специализираната извънболнична помощ и здравни грижи в сравнение с 2021 година. Това обяви здравният министър Асена Сербезова в Комисията по здравеопазване в парламента.

„В областта на специализирана извънболнична медицинска помощ са предвидени  допълнително 800 хиляди лева за високо специализирани дейности, за физиотерапия, рехабилитация, близо осем милиона лева. Предвидени са средства за обезпечаване на профилактика и извънболнично диспансерно наблюдение на заболяванията, за да се компенсира влиянието на мерките, свързани с извънредната епидемична обстановка във времето на ограничени посещения на здравноосигурените лица при лекарите специалисти.“

Средствата, заложени в законопроекта за това предложение, са над 380 млн. лв. Ще се финансират здравни дейности в областта на първичната извънболнична помощ.

„Здравни грижи, осигуряване в дома от медицински сестри и акушерки или лекарски асистенти, това са така наречените патронажни грижи.“

Повече средства ще има и за клинични изследвания на пациентите, допълни още здравният министър.

„Предвидени са също така и допълнително средства за нови медико-диагностични изследвания в пакет „Клинична лаборатория“. И в тази връзка в законопроекта са заложени много повече средства в размер на 207 милиона  286 хиляди лева“.

Предстои бюджетът за 2022 година да бъде одобрен от Народното събрание.

БНР

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук