4 фактора, които удължават живота с 10 години

0

Четири навика могат да увеличат продължителността на живота с десет години, съобщава Express, цитирайки редица изследвания на американски учени.
По-специално авторите на материала препоръчват да се придържате към средиземноморска диета, богата на плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни. Тази диета намалява риска от рак и сърдечно-съдови заболявания, метаболитен синдром, депресия и влошаване на мозъка.
На второ място, трябва да намалите нивата на стрес и да търсите радостни моменти от живота. Проучванията показват, че щастливите хора са по-малко склонни да умрат рано с 3,7%. Те могат да живеят с 18 процента по-дълго от по-малко щастливите хора. Експертите съветват да се намират хобита, които са забавни. Те могат да включват творческа работа, доброволчество, прекарване на време с животни, упражнения и медитация.
Също така трябва да се откажете от лошите навици – алкохол и тютюнопушене. Умерената консумация на алкохол намалява риска от преждевременна смърт със 17-18 процента, а пушенето отнема поне десет години живот, отбелязват авторите на материала.
По-рано Юлия Юсипова, лекар и ректор на Европейския университет за дълголетие, говори за продукти, които помагат за „блокиране“ на стареенето.
Според лекаря тайната на удължаването на младостта се крие в няколко фактора, свързани с хранителното поведение на човека. По-специално тя препоръча да се избират продукти от местното земеделие, ако е възможно, биологични. Също така, храната не трябва да съдържа хормони и антибиотици.

Сн. Pixabay

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук