40 милиарда евро за насърчаване на равенството между половете

0

Форумът за равенство между поколенията, който приключи в петък на 2 юли, бележи „радикална промяна в ресурсите в полза на правата на жените“, с ангажименти от почти 40 милиарда евро от участниците, заяви Агенцията на ООН за жените.

Тази сума се разпределя между държави (23 милиарда евро), частни компании (13 милиарда), благотворителни фондации (4,5 милиарда) и международни организации (1,5 милиарда).

Подчертавайки „отрицателното и непропорционално въздействие на Covid-19 върху жените“, институцията припомни въпроса за плановете за възстановяване, за да „гарантира, че те няма да бъдат оставени настрана, докато светът се възстановява“.

Франция от своя страна обеща 400 милиона евро за пет години, включително 100 милиона за подобряване на достъпа на жените до „контрацепция, безопасен аборт“, както и до „образование за всички.

По-подробно, 90 милиона евро трябва да дойдат в подкрепа на действията на Фонда на ООН за населението (Fnuap), 5 милиона право на аборт чрез финансиране на Организацията за диалог за безопасен аборт (ODAS) в Западна и Централна Африка и 5 милиона за програма за справедлив достъп до контрацепция.

„Този принос идва в решаващ момент“, докато „спадът и нарушаването на ангажиментите на донорите са тревожни“, реагира Fnuap

Форумът за равенство между поколенията, който приключи в петък на 2 юли, бележи „радикална промяна в ресурсите в полза на правата на жените“, с ангажименти от почти 40 милиарда евро от участниците, заяви Агенцията на ООН за жените, l Агенция на ООН за равенство между половете и овластяване на жените. Тази сума се разпределя между държави (23 милиарда евро), частни компании (13 милиарда), благотворителни фондации (4,5 милиарда) и международни организации (1,5 милиарда).

Подчертавайки „отрицателното и непропорционално въздействие на Covid-19 върху жените“, институцията припомни въпроса за плановете за възстановяване, за да „гарантира, че [те] няма да бъдат оставени настрана, докато светът се възстановява“.

Статия, запазена за нашите абонати Прочетете също Covid-19: жените плащат най-високата цена в кризата
Франция от своя страна обеща 400 милиона евро за пет години, включително 100 милиона за подобряване на достъпа на жените до „контрацепция, безопасен аборт“, както и до „образование за всички. До сексуалност“, толкова много права „от съществено значение за постигане на истински пол равенство „, според министъра на външните работи Жан-Ив Льо Дриан.

„Твърде много жени остават лишени от това право, колкото и основно да е, в свят, в който решителни и особено обидни сили на регресия не се колебаят да оспорят неговата легитимност и да попречат на упражняването му“, заяви той в петък.

„Добре дошли“, но „недостатъчни“ съобщения
По-подробно, 90 милиона евро трябва да дойдат в подкрепа на действията на Фонда на ООН за населението (Fnuap), 5 милиона право на аборт чрез финансиране на Организацията за диалог за безопасен аборт (ODAS) в Западна и Централна Африка и 5 милиона за програма за справедлив достъп до контрацепция.

Сексуалните и репродуктивните права са „още по-трудни за достъп в някои страни след пандемията Covid-19“, твърди Аса Ренер, заместник-изпълнителен директор на UN Women, организатор на форума.

 

Сн. Le monde

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук