13.9 C
София
събота, април 1, 2023
НачалоНа фокус5 зони в България са изложени на риск от трусове с магнитуд...

5 зони в България са изложени на риск от трусове с магнитуд 7

На територията на нашата страна най-опасните сеизмични зони с възможен максимален магнитуд 7.0, са Кресненската, Пловдивската, Софийската, Горнооряховската и Шабленската. Това става ясно от доклад на МВР и Националният институт по геофизика, геодезия и география – БАН.

Припомняме, че на 6 февруари Турция бе ударена от разрушително земетресение с магнитуд 7,7 и 7,6 по Рихтер. Трусът засегна и Сирия.

Броят на жертвите в двете страни приближава 40 000, но дори и 9 дни след ужаса продължават да се случват чудеса и спасители вадят живи хора изпод руините.

В понеделник пък трус с магнитуд 5,2 разлюля и Югозападна Румъния. Той успя да уплаши и половин България, защото се усети силно в градовете покрай Дунав, както и на по-високите етажи в далечна София. По-възрастните българи веднага си спомниха за ужаса от Вранча.

Земетресението сега обаче не е било в силно сеизмичната Вранча. То е регистрирано в 16,58 ч, дълбочината е 15 км, съобщиха от Европейския сеизмологичен институт.

Той е най-силното в Румъния за последните 2 г., но не е свързано със серията трусове в Турция, съобщи по-късно вчера шефът на тамошния национален институт по геофизика.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments