5 изненадващи факта за секса

0

Сексът е не само удоволствие, но и здраве. Няколко проучвания показват, че сексуално активните хора живеят по-дълго, боледуват по-малко и обикновено се чувстват по-щастливи. Затова експертите приемат сериозно въпросите, колко пъти седмично, с кого и как, и дават научно обосновани отговори.

Колкото повече, толкова по-добре

В началото на 80-те години група британски учени пътува до малък уелски град и интервюира 918 местни мъже на възраст между 45 и 59 години за тяхното здраве, навици и начин на живот.

През следващото десетилетие 150 от тях починаха – някои от инфаркт, други от хронично заболяване или случайно нараняване. И всички бяха обединени от едно обстоятелство – мнозинството имаше доста скромен сексуален живот. Според изчисленията на изследователите се оказа, че при мъжете, които правят любов два пъти седмично, рискът от преждевременна смърт е наполовина по-малък от техния връстник, който прави полов акт само веднъж месечно.

Тази работа, една от първите по подобна тема, предизвика критики. Противниците посочиха, че високата сексуална активност показва, че тялото е силно от раждането. Ето защо не надценявайте ефекта от секса върху дълголетието. Въпреки това, още няколко проучвания по-късно потвърждават констатациите на британски експерти. В същото време авторите са взели предвид както здравните показатели, така и лошите навици.

И така, международен екип от учени, анализирайки данни от над 15 хиляди възрастни американци, също откри корелация между активен сексуален живот и нисък риск от смърт от всички причини, включително рак и сърдечни заболявания. Защо това се случва, все още не е ясно. Едно от възможните обяснения, според авторите на работата, са хормоните на щастието ендорфини, които се произвеждат в големи количества по време на полов акт. Известно е, че повишават имунитета и в резултат подобряват защитата срещу възпаление и инфекция. А вътрешното възпаление просто се счита за вероятните причини за рак.

Здравословен секс в здраво тяло

Сексът удължава живота и намалява риска от преждевременна смърт, тъй като като цяло има положителен ефект върху тялото, казват експертите.

Американски изследователи са забелязали, че двойките, които правят любов поне два пъти седмично, са по-малко склонни да получат респираторни инфекции. Причината е имуноглобулини от клас А (IgA), които предпазват лигавицата от вируси. В слюнката на сексуално активни доброволци нивата на тези антитела са почти два пъти по-високи от тези на техните връстници, които рядко имат сексуален контакт.

В допълнение, честият секс предотвратява сериозни сърдечни проблеми. Както са установили експертите, хората, които правят любов не повече от веднъж месечно, имат повишено ниво на хомоцистеин. Натрупвайки се в тялото, това вещество атакува вътрешната стена на артериите. В резултат на това се образуват кръвни съсиреци и атеросклеротични плаки, поради което се развиват сърдечно-съдови заболявания.

Но тези, които често практикуват секс, концентрацията на хомоцистеин е много по-ниска, така че те са по-малко склонни да страдат от такива нарушения. Нещо повече, дори пациентите в риск, както и тези, които са претърпели сърдечна операция, са с 27 процента по-малко склонни да умрат, ако правят секс поне веднъж седмично.

Естествено облекчаване на болката

Сексът намалява главоболието, а понякога дори ги облекчава – германските учени стигнаха до този извод, след като интервюираха почти хиляда пациенти с хронична мигрена. Оказа се, че 60 процента от тях след полов акт изпитват значително облекчение, а при някои усещанията за болка изчезват напълно. Някои респонденти признаха, че използват секса като терапевтично средство, когато лекарствата спрат да действат.

Авторите на работата предполагат, че аналгетичният ефект е свързан с действието на ендорфини, чието производство се увеличава по време на полов акт.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук