58% от възрастните в България са финансово грамотни

0

Общото ниво на финансовата грамотност в България е 58%, показват последните анализи на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). България е малко над средното равнище за региона, но под средното ниво за страните членки на ЕС. Държавите от Югоизточна Европа са постигнали средно около 57% от максималния възможен резултат. Това е по-ниско от стойностите, получени чрез същата методология от проучвания на икономиките на ЕС и ОИСР (съответно около 64 % и 65 %)**.

Според международния доставчик на финансови услуги Euronet, финансовото образование винаги е било изключително важна тема, особено във времена на неочаквани икономически кризи.

Трябва ли финансовотo образование да стане част от националната учебна програма, по която училищата се обучават в класната стая? Или родителите трябва да покажат на децата си как да пестят и да разпределят бюджета си? Доставчикът на финансови решения Euronet анализира този въпрос, както и има ли възможност и достъпни ресурси за образование на тема финанси, и по-долу ще откриете няколко от основните заключения.

Всъщност през последните години банките започнаха да предлагат начини за подпомагане на финансовото образование както в училищата, така и у дома като например гъвкави банкови сметки, спестовни планове и образователни ресурси.

Трябва ли да се възпитава финансова грамотност в училище?

Според друго проучване, публикувано от Portafina, 68% от британците смятат, че преподаване на финансова грамотност в училище би подобрило финансовото им положение по-късно в живота. 9 от 10 родители вярват, че е отговорност на училището да предоставя финансово образование.

Но предвид технологичния напредък в платежната индустрия, ще трябва ли финансовото образование да се актуализира и преразглежда редовно? И дали този вид информация ще бъде достъпна за учителите?

Проучване на Money Advice Service разкрива, че 88% от учителите нямат обучение или специфични квалификации, необходими за преподаването на такъв тип информация. Самите учители казват, че основните пречки пред предоставянето на финансово образование в училище са липсата на време в графиците, липсата на гъвкавост в учебната програма и страх от липса на необходимите умения и знания.

Начини за финансова начетеност вкъщи

Според Euronet, е важно да се повиши осведомеността на хората относно това как да управляват парите си, да са добре подготвени за различните условия, които финансовите институции предлагат, и да се информират как биха могли да подобрят своите финансови познания, така че да оползотворят средствата си най-добре, а и да могат да възпитат децата си от малки да имат разумно отношение към парите.

Има налични разнообразни инструменти като блогове, приложения и специални банкови карти за деца. Част от тях включват Starling Kite и Revolut Junior, които предлагат карти с определен брой лимити както и цели за спестяване. Някои дори ви позволяват да задавате задачи и домакинска работа. Следователно, това предлага възможност на децата и младежите да се научат как да управляват паричните средства.

Банките също могат да работят за подкрепа на финансовото образование

Работейки с училищата, финансовите институции могат да допринесат с безплатни програми за финансово образование. Revolut и Starling предлагат начини за насърчаване на финансовата грамотност чрез своите детски сметки Junior и Kite, а Английската централна банка, например, има раздел за финансово образование, в който се предлагат множество безплатни ресурси за преподаване и домашно обучение.

Освен това, вече има и много безплатни мобилни приложения, като Rooster Money (non-Pro version), Otly, Gimi, Bankaroo, които потребителите могат да използват да управляват финансите си.

Винаги можете да разчитате на добрата стара касичка. Няма значение в коя епоха се намираме, децата винаги ще се радват на действието да поставят собствените си монети в касичка. Красотата на парите и монетите е, че се виждат, можете да ги държите, да ги преброите и да ги депозирате сами, пишат в заключение от Euronet.

„Финансовото образование е наистина важно, особено с толкова много възможности зa разплащания, които се предлагат. Предоставяйки на децата възможност да разберат опциите, да се научат как да бюджетират и да видят стойността дори на най-малките усилия, ще гарантираме, че имаме финансово осведомено младо поколение, което ще направи проницателен финансов избор“, коментира Калина Стойкин, регионален мениджър на  Euronet България.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук