0 C
София
събота, януари 28, 2023
НачалоНа фокус60 хиляди души са починали от COVID-19 в Китай за месец

60 хиляди души са починали от COVID-19 в Китай за месец

Близо 60 хиляди души са починали от коронавирус в Китай, откакто страната внезапно се отказа от строгата си политика на „нулев COVID-19“ в началото на декември, съобщи медицински служител от Националната здравна комисия на пресконференция в Пекин.

В периода от 8 декември до 12 януари в Китай са регистрирани 59 938 смъртни случая, свързани с COVID-19, заяви ръководителят на отдела по медицински въпроси на NHC Дзяо Яхуи. От тези смъртни случаи 5 503 са от дихателна недостатъчност, причинена от инфекции, а 54 435 са на хора, заразени с COVID-19, както и с придружаващи основни заболявания, като рак и сърдечносъдови заболявания.

Преди това Китай е посочвал като починали от коронавирус само тези пациенти, които са изпаднали в дихателна недостатъчност.

Световната здравна организация и Съединените щати обвиниха Китай, че „подценява“ тежестта на настоящата епидемия, а световни здравни експерти също призоваха Пекин да споделя повече данни за експлозивното разпространение на Covid в Китай, където се появиха съобщения за препълнени болници.

В събота генералният директор на СЗО д-р Тедрос Гебрейесус разговаря с китайския министър на здравеопазването за рязкото увеличаване на броя на заболелите.

Китайските официални лица споделиха информация, включваща последните данни от амбулаториите, за хоспитализациите, пациентите, нуждаещи се от спешно лечение и критични грижи, и смъртните случаи в болниците, се казва в последващо изявление на СЗО.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments