7 научно доказани предимства на средиземноморската диета

0

За ползите от средиземноморската диета е писано много, но livescience.com са се постарали да открият нейните научно доказани предимства.

Първото е, че помага да се живее по-дълго. 

Мета-анализ, публикуван в The Journal of Nutrition, Health&Aging установява, че възрастните, които се придържат към нея не са застрашени от слабост и запазват своята сила и мобилност дори в напреднала възраст. Слабостта е синдром, който съчетава ефектите от естественото стареене с тези от различни хронични състояния, което се отразява на качеството на живот при възрастните.

Второто научно доказано предимство е, че намалява риска от сърдечно-съдови заболявания. 

Най-известната полза от средиземноморската диета е подобряването на сърдечно-съдовото здраве. Това може отчасти да се дължи на ефекта, който има върху ендотела: клетките, покриващи вътрешността на нашите кръвоносни съдове. Според анализ в Journal of Nutrition тя спомага за подобряване на ендотелната функция, което от своя страна предотвратява натрупването на холестеролни плаки в артериите.

Множество изследвания са доказали, че този модел на хранене  предпазва от коронарна болест на сърцето и инсулт. Има и доказателства, че намалява риска от сърдечна недостатъчност.

Предпазва от деменция

Множество изследвания установяват, че тя допринася за по-добрата когнитивна функция, ключова за стабилното мозъчно здраве при възрастните. Има и убедителни доказателства, че средиземноморските диети могат да помогнат за предотвратяване на болестта на Алцхаймер, публикувани в Journal of Clinical Medicine.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук