14.9 C
София
понеделник, май 2, 2022
НачалоНа фокус8 часа преговори на високо равнище между САЩ и Китай

8 часа преговори на високо равнище между САЩ и Китай

В Рим се проведе срещата между американският съветник по националната сигурност Джейк Съливан и китайският му  колега Ян Цзечъ. Тя се състоя в луксозния  хотел „Rome Cavalieri” . Поводът за нея е ескалацията в Украйна.

Срещата се проведе при закрити врати. Бяха допуснати само по един фотограф от САЩ и Китай. Не се състоя пресконференция. Не са предвидени изявления. Разговорите  продължиха почти 8 часа. Наблюдателите предполагат, че основните теми са били Китай да има стратегическа роля за постигане на споразумение за конфликта между Русия и Украйна. Възможно е, да е бил третиран въпросът за санкциите, наложени на Русия от ЕС и САЩ .

Както Китай, така и Кремъл отхвърлиха новината на Financial Times за искане на „военна помощ“, отправено от Русия на  Пекин.

Външният министър на Италия Луиджи Ди Майо нарече срещата в Рим „историческа”. Той подчерта, че „щом  САЩ и Китай говорят помежду си, означава, че линията, която Италия насърчава във всички направления се движи напред,  да се говори с всички, за да се  постигне първо хуманитарно примирие, а след това мирно споразумение „.

 

По-късно говорителят на Държавния департамент Нед Прайс съобщи още подробности. Той заяви, че Съливан е изразил пред Ян Цзечъ загриженост, пряко и ясно, относно подкрепата на Китай за Русия на срещата в Рим. Според Прайс, подкрепа за Русия след нахлуването на Москва в Украйна би имало последици за отношенията на Китай със света, включително със съюзниците и партньорите на САЩ в Европа.
От Белия дом допълниха, че в Рим Джейк Съливан и Ян Цзечъ са коментирали  двустранните отношения, като съществена част от разговора е била войната на ?Русия в Украйна.Обсъдено е и значението на поддържането на открити линии за комуникация между Вашингтон и Пекин.

Oт днес министър  Ди Майо е на посещение в Румъния и след това в Молдова.

Срещата на Джейк Съливан с Луиджи Матиоло –  дипломатически съветник на италианския премиер Марио Драги е отложена за вторник.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments