9-и пакет санкции за Русия и 18 млрд. евро помощ за Украйна

0

18 милиарда евро за финансиране на Украйна през следващата година и 9-и пакет санкции за Русия. Това решение взеха лидерите на Европейския съюз на последната си среща на върха за 2022 година в Брюксел, съобщава БНТ.

Полша оттегли ветото си върху глобалния минимален корпоративен данък, деблокирайки серия от свързани с него споразумения, включително заема за Киев.

В деветия пакет от санкции срещу Москва са включени имената на още близо 200 души, както и забрана за инвестиции в минната индустрия на Русия.
Срещата на върха даде също официален статут на кандидат член на Босна и Херцеговина в Европейския съюз. Беше прието и решение за въвеждането на минимална данъчна ставка за големите компании.

Председателите на Европейския съвет Шарл Мишел и на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изразиха оптимизъм, че догодина България и Румъния ще бъдат приети в Шенген.

„Скъпи Петер и целия ваш екип, Европа ви е благодарна за впечатляващата работа, която свършихте. Искам също да поздравя Хърватия за въвеждането на еврото от следващата година и приемането в Шенген. На Румъния и България искам да кажа – заставаме изцяло зад присъединяването ви към Шенген, ще продължим да работим неуморно, за да стане възможно приемането ви възможно най-скоро през следващата година. И накрая, искам да поздравя Босна и Херцеговина за получаването на статут на кандидат. Сега обръщаме поглед към 2023 година. Очаквам с нетърпение да работя с предстоящото шведско председателство“, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

„Оптимист съм, че решението за България и Румъния ще бъде взето в рамките на 2023 година“, допълни Шарл Мишел, председател на Европейския съвет.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук