AstraZeneca отговори на отказа на Испания да закупи ваксина

0

Англо-шведската фармацевтична компания AstraZeneca уважава отказа на Испания да закупи нейната коронавирусна ваксина.

AstraZeneca заяви, че такива решения, свързани с изпълнението на национални програми за ваксиниране на населението, се вземат от страни въз основа на текущите нужди и условия. „AstraZeneca ще продължи да работи с учени, национални регулатори, международни организации, за да осигури широк, навременен и равен достъп до нашата ваксина по целия свят“, казаха от компанията, съобщава Lenta.ru.

По-рано стана известно, че испанското министерство на здравеопазването отказа да набави допълнително ваксини AstraZeneca за населението на страната. Това решение е взето поради страничните ефекти на лекарството. Очакваше се правителството да закупи 31 милиона дози от ваксината, но страната получи само 10,3 милиона дози от лекарството. Останалата сума ще бъде преведена от Испания в други страни, използващи COVAX, глобалния достъп на Световната здравна организация до ваксини срещу COVID-19.

Преди това някои европейски страни спряха доставката на ваксината AstraZeneca поради тромбоза при пациенти, ваксинирани с това лекарство. Въпреки това производителят настоява за безопасността на своята ваксина.

Сн. Lenta.ru

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук