Brexit най-накрая приключи. Ще остави Обединеното кралство по-бедно

0

Обединеното кралство и Европейският съюз се споразумяха за търговска сделка, като приключиха след повече от четири години несигурност относно това как страната ще води бизнес с най-големия си пазар за износ след Brexit.
Британските компании въздишат с облекчение при запазването на безмитна търговия с пазар от 450 милиона потребители, който купува над 40% от износа на Великобритания и осигурява повече от половината от вноса му. Страната напусна Европейския съюз на 31 януари, но продължи да се ползва от предишните си търговски привилегии съгласно преходните договорености.
Сделката спестява на Обединеното кралство някои от най-ужасните потенциални последици от Брекзит, тъй като се бори с осакатяваща пандемия и трябва да даде краткосрочен тласък на икономиката. Но търговското споразумение ще остави страната по-бедна в момент, когато тя е изправена пред криза на работните места и най-тежката рецесия от повече от 300 години.
„Обединеното кралство избра да напусне Европейския съюз и единния пазар, за да се откаже от предимствата на държавите-членки“, каза главният преговарящ на ЕС Мишел Барние пред репортери. Очаква се новата връзка да доведе до дългосрочна загуба на продукция от около 4% в сравнение с оставането в Европейския съюз, според британската служба за бюджетна отговорност, която изготвя икономически прогнози за правителството. Напускането на единния пазар и митническата зона на ЕС означава по-високи разходи за британските компании, което може да доведе до по-високи потребителски цени и дори повече загуби на работни места, както и до намалени перспективи за износ, казват икономисти.
Друг недостатък: Изглежда, че сделката обхваща предимно търговията със стоки, където Обединеното кралство има дефицит със съседите си в ЕС и изключва ключови индустрии на услуги като финанси, където в момента се радва на излишък.
„Добрата новина е, че е избегнато разрушително и ожесточено„ без сделка “, написа Малкълм Бар от JPMorgan в изследователска бележка в четвъртък преди сделката да бъде финализирана. „Лошата новина за Обединеното кралство според нас е, че ЕС изглежда е осигурил сделка, която му позволява да запази почти всички предимства, които получава от търговските си отношения с Обединеното кралство, като същевременно му дава възможност да използва регулаторни структури за избор на череши сред секторите, в които Обединеното кралство преди се е ползвало с предимства в търговските отношения „, допълва той.
Ето някои от основните предизвикателства, пред които е изправена осакатената британска икономика, когато преходът за Брекзит приключи на 1 януари. Компаниите от Обединеното кралство губят неограничен достъп до Европейския съюз. Докато сделката означава, че износителите са били пощадени от болката на скъпи мита върху техните стоки, само нови декларации за внос и износ ще струват на британските компании 7,5 милиарда британски лири (10,3 милиарда долара) годишно, според британския орган за приходите.
Разходите ще нараснат бързо, ако новите митнически проверки забавят стоките на границата и нарушат веригите за доставка, принуждавайки фабриките да спират производството. Пристанищата в Обединеното кралство вече са блокирани, отчасти в резултат на натрупване на запаси преди Брекзит, като индустриални групи, представляващи търговци на дребно и производители на храни, предупреждават, че натискът ще се увеличи само след края на преходния период. Още преди Франция внезапно да затвори границата след предупреждение от британските служители за нов, по-заразен вариант на коронавирус, Honda беше принудена да спре производството в голям завод в Англия за три дни през декември, тъй като не можа да получи необходимите части.
Докато правителството ще въвежда поетапно граничните проверки през следващите месеци, за да избегне задушаване на жизненоважни доставки, шофьорите на камиони и транспортните компании са сред предупреждаващите за тежки последици. Род Маккензи, ръководител на политиката и обществените дела в Асоциацията за пътни превози, заяви по-рано този месец пред CNN Business, че скърцането във веригата за доставки може да означава, че фабриките не могат да работят. Може да има и „пропуски в рафтовете на супермаркетите“, добави той.
Тази ситуация може да се влоши от резервни копия от тази седмица. Докато Франция отвори отново фериботните пристанища и железопътната връзка Eurotunnel, хиляди камиони останаха блокирани в сряда сутринта с шофьорите си в очакване на отрицателните тестове Covid-19, които трябва да пътуват. Супермаркети като Tesco (TSCDY) и Sainsbury’s (JSAIY) се мъчеха да запазят рафтовете си с пресни плодове и зеленчуци, а Toyota (TM) затвори своите заводи в Обединеното кралство и Франция за Коледа.
„Часовникът все още много тиктака за бизнеса“, заяви Джонатан Гелдарт, генерален директор на Института на директорите, лобистка група, в изявление в четвъртък.
Новата имиграционна система на Великобритания, която влиза в сила през януари, има за цел да намали броя на неквалифицираните работници, идващи в Обединеното кралство, и да сложи край на това, което правителството определя като „разчитането на страната на евтина, нискоквалифицирана работна ръка“.
Имиграцията беше ключов въпрос на референдума за Брекзит през 2016 г. Като член на ЕС Великобритания беше част от блок, който позволи свободното движение на хора. Това означава, че компаниите могат лесно да наемат граждани на ЕС в сектори като земеделие, социални грижи и Национална здравна служба.
Броят на работниците от ЕС, идващи в Обединеното кралство, рязко е спаднал от 2016 г. насам и работодателите са притеснени от недостиг на работна ръка, въпреки че имиграцията от страни извън ЕС нараства.
Великобритания се нуждае от 70 000 до 80 000 сезонни работници всяка година за успешна реколта, според Националния съюз на земеделските производители. NFU лобира правителството да въведе програма за сезонни работници, без която някои фермери предупреждават, че в най-лошия случай реколтата може да остане на полето да изгние.
„Работниците извън Обединеното кралство са абсолютно жизненоважни за успеха на нашия градинарски сектор“, каза вицепрезидентът на NFU Том Брадшоу пред CNN Business миналата седмица. „Намираме се в критичен момент за набиране на работа за много производители“, допълва той. Тъй като свободата на движение приключва на 31 декември, производителите все още не знаят откъде ще наемат опитни работници. Години на несигурност относно бъдещите условия на търговия в ЕС вече са навредили на икономиката на Обединеното кралство. Ръстът на БВП през трите години след референдума за Брекзит през юни 2016 г. се забави до 1,6%, тъй като бизнес инвестициите стагнираха, според анализатори от Berenberg.
По-голяма яснота относно бъдещите отношения на Великобритания с Европейския съюз може да помогне. Проучване, проведено от EY през април, установи, че 24% от инвеститорите разглеждат Brexit като рисков фактор спрямо 38% през миналата година. Според EY е имало леко увеличение на броя на входящите проекти за преки чуждестранни инвестиции във Великобритания през 2019 г., завършвайки три години на спад.
„Сделката ще отключи значителна инвестиция в Обединеното кралство и ще подпомогне възстановяването, след като продължаващият коронавирусен шок започне да избледнява“, казаха икономисти от Беренберг.
Но все още съществува риск чуждестранните компании, включително японски производители на автомобили като Nissan (NSANF) и Honda (HMC), да не гледат на Обединеното кралство като на изстрелваща платформа в Европа.
Това може би вече се случва. Китайските инвестиции в цяла Европа са се увеличили след референдума за Брекзит, но са намалели в Обединеното кралство, каза EY. Глобалните банки преместват някои от своите операции извън Лондон в градове в Европейския съюз.
Опасенията, че Лондон бързо ще загуби статута си на европейска финансова столица като Франкфурт или Париж след гласуването за Брекзит през 2016 г., се оказаха преувеличени.
Обединеното кралство остава най-големият нетен износител на финансови услуги, като излишъкът му от търговия с 60,3 млрд. британски лири (81,6 млрд. долара) през 2019 г. изпреварва конкурентите, включително САЩ, Швейцария и Сингапур, според доклад на лобистката група TheCityUK.
Все пак международните фирми за финансови услуги са мигрирали активи на стойност 1,2 трилиона британски лири (1,6 трилиона долара) и са преместили 7500 работни места от Великобритания в Европейския съюз след референдума от 2016 г., според публично достъпни данни, проследявани от EY. Дъблин, Люксембург, Франкфурт и Париж са основните бенефициенти.
Европейският съюз и Обединеното кралство все още не са сключили сделка, която да даде достъп на британските банки и мениджърите на активи до европейските пазари. Едва ли регулаторните органи на ЕС ще позволят на Лондон да запази предимствата на единния пазар без задълженията си.
„Въпреки че сделката е добре дошла, финансовите и свързаните с нея професионални служби са ясно насочени към необходимостта и двете страни да продължат да развиват отношенията в услугите през следващите години“, заяви Майлс Челич, главен изпълнителен директор на TheCityUK.
Някои страни извън страната получават преференциални права за достъп до пазара от Европейския съюз, стандарт, известен като „еквивалентност“. Нивото на достъп до пазара е по-лошо от това, което Обединеното кралство се радва в момента, но това е най-доброто, на което страната може да се надява, след като е извън Европейския съюз.
Основните банки казват, че са се подготвили за Брекзит и новите условия на търговия с Европейския съюз няма да нарушат операциите им, докато преговорите продължават за еквивалентност.
Сн. Pixabay

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук