Covid е затворил ски сезона в Алпите – с едно изключение

0

Неотдавнашното решение на Франция да затвори ски лифтовете заради Covid бе разочарование за много любители на зимните спортове. За Катрин Джулиен-Бреш беше достатъчно опустошително, за да я разплаче.
„Имах сълзи в очите, чувствах се толкова безсилна“, каза Джулиен-Бреш, кметът на луксозния алпийски курортен град Мегеве, пред CNN.
Закриването, обявено миналия месец от президента Еманюел Макрон, развали всички надежди за отваряне на ски курортите на Франция за нормално натоварения коледен период – ход, който ще доведе до милиарди загубени приходи от туристическата индустрия. С други алпийски държави – Италия, Германия и Австрия, следвайки примера – най-добрите европейски планински дестинации ще замлъкнат. Снежните им писти до голяма степен остават необезпокоявани от обичайния блясък на ски и сноубордове.
И все пак, само на 60 мили от Межев, в същите планини, склоновете остават отворени за бизнес. В швейцарския планински град Вербиер седалковите лифтове ще продължат да пренасят хората в обширната ски зона с 4 долини.
Баровете и ресторантите все още ще имат клиенти да пият греяно вино и да ядат фондюто си.

blank

Малцина в ски индустрията в Европа ще забравят преживяванията от миналата зима, когато австрийският ски курорт Ишгъл за известно време се възприемаше като нулева точка на континента на Covid. Но въпросът от засегнатите от затварянето е, ако за Швейцария е безопасно да отвори склоновете си, защо не е безопасно за други страни? В Межев затварянето на ски лифта ще означава загуба от осем милиона евро (близо 10 милиона долара). И, казва Джулиен-Бреш, за всяко евро, загубено по склоновете, още седем ще бъдат загубени в хотелите, ресторантите и баровете на селото. Страхува се, че много местни фирми просто няма да оцелеят. „Иска ми се да мога да направя нещо, но няма да можем да подкрепим онези бизнеси, които наистина се нуждаят от нашата помощ.“ Рядък протест се проведе в нормално добре подредения център на Межев на 30 ноември. Но като техния кмет, местните жители знаят, че малко могат да направят. Мишел Кугиер, който управлява влековете в Межев, се готвеше да отвори със социални мерки за дистанциране, за да осигури безопасен сезон. Вместо това той се готви да освободи по-голямата част от сезонния си персонал от 250 души. „Наистина е несправедливо“, каза Кугиер. „Бях работил по протоколни мерки на Covid и наистина се надявах да отворим.“
Десет милиона посетители се стичат във Франция всяка година, за да карат ски, генерирайки 10 милиарда евро, според организацията Domaines Skiables.
Решенията за затваряне на писти в Германия, Франция, Италия и Австрия не бяха лесни. Първоначално Австрия обяви намерението си да продължи сезона, но в крайна сметка се подчини на натиска от своите партньори от ЕС – макар и с изключение на отварянето на ски лифтове за местните жители в навечерието на Коледа.
Целта на решението, тъй като Европа продължава да се бори с втората си вълна Covid-19, е да се избегне този вид клъстер, който Ischgl в Австрия стана синоним на първата.
Но цената заплашва да бъде значителна. Всяка година карането на ски в Европа носи 34 милиарда евро приходи – половината от целия свят – според Лоран Ванат, консултант по ски индустрия.
В Швейцария, която не е член на ЕС, Лоран Вохер, директор на ски влековете на Verbier, каза, че много неща са научени, тъй като Ischgl е идентифициран от здравните служители като ключова част от първата европейска вълна Covid.

blank

„Не разполагахме с нови мерки“, каза той пред CNN.
„Нямахме никакви маски, нямахме социално дистанциране, така че сега играта е различна и сме почти сигурни, че можем да свършим работата, за да запазим безопасността на ски курортите.“
Има регламентирани опашки със социално дистанциране и по-малко хора са допуснати до кабинковите лифтове.
Мерките тук не се предприемат само по склоновете, но и във Вербиер, където маските ще бъдат задължителни през празничния период. Местните лидери казват, че работят усилено, за да гарантират, че нищо не е оставено на случайността.
„За нас това е не само спасяването на коледния празник, но и спасяването на зимата“, каза Саймън Уигет, директор на Verbier Tourism.
„И това е да запазим репутацията си, защото знаем, че всички ни следят и ако сгрешим и поради тази грешка има клъстер, ще бъдем разглеждани като лоша организация.“
Коронавирусните инфекции в Швейцария се увеличават и от събота страната планира да забрани почти всички публични събития и да наложи допълнителни ограничения на частните събирания.
„Ситуацията с коронавируса значително се влошава“, говори във вторник говорителят на швейцарското правителство.
„Интензивните отделения са много заети, а здравните работници са изтощени“, каза Андре Симонаци.
Сн. CNN

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук