Covid-19 и конспирациите: ваксините, Бил Гейтс, хидроксихлорохинът и 5G

0

Много въпроси изникнаха около кризата с Covid-19. Le monde дава отговори на част от тях. Тези въпроси очертават опасенията, разочарованията и подозренията, свързани с Covid-19.
Защо Бил Гейтс събра своите приятели през октомври 2019 г., за да се симулира пандемията от коронавирус по целия свят?
ОБЯСНЕНИЯ
Фондация Гейтс беше домакин на Събитие 201, упражнение за симулация на пандемия, чиято цел е да се справи с липсата на готовност на правителствата за нов вирус. Бил Гейтс вече говореше за това през 2015 г. и дори от преди. Предприемачът и здравен филантроп е последователен: той предупреждава за риска от глобална пандемия от 2010 г.
Защо СЗО се финансира частично от Бил Гейтс?
ОБЯСНЕНИЯ
Фондация „Бил и Мелинда Гейтс“ е второто по големина пряко финансиране на СЗО през 2018-2019 г. Нищо ново: сред американските милиардери съществува дълга традиция на здравна филантропия, която им позволява да компенсират слабостите на централната държава, като същевременно извличат предимства – свързани с имиджа.
Защо 5G антените бяха инсталирани бързо по време на първата карантина? (Става въпрос за Франция)
ОБЯСНЕНИЯ
Времето на това разполагане няма връзка със здравната ситуация: когато неговата пътна карта беше публикувана през юли 2018 г., френското правителство вече беше определило края на 2020 г. като хоризонт за изпълнение.В средата на октомври Франция е имала 483 5G антени, активни на нейна територия, според ZoneADSL. Търговското стартиране на тази нова свръхбърза мобилна мрежа е планирано за 18 ноември.
„Защо няма доказателства, че маските действат?
ОБЯСНЕНИЯ
Ефективността на носенето на маска е документирана в научната литература с широк консенсус в полза на маските. По-конкретно, това намалява риска от заразяване – с най-малко 17% за маска от плат и с 79% за маска N95 – според анализ на Токийския университет, цитиран от NHK News. Няколко казуса потвърдиха неговата полезност, като тези на фризьори, положителни за Covid-19, но които благодарение на носенето на маската не заразяват нито един от своите 139 клиенти. И обратно, в претъпкан китайски автобус, 23 души са били заразени от един човек, който не е носил маска.

Защо Агнес Бузин класифицира хидроксихлорохина в категорията на отровните вещества?
ОБЯСНЕНИЯ
Националната агенция за безопасност на лекарствата (ANSM) през октомври 2019 г. предупреди за генотоксичния характер на хидроксихлорохина, считан за опасен за бременни жени, според няколко научни изследвания. Следователно ANSM поиска, от повишено внимание, хидроксихлорохинът да се продава по лекарско предписание. Националната агенция за безопасност на храните (ANSES) излезе с положително становище през ноември 2019 г. Това искане беше прието в началото на януари от генералния директор на здравеопазването, Жером Саломон.

Защо хидроксихлорохинът не се препоръчва, когато е признат за полезен срещу коронавируси поне от 2005 г. насам?
ОБЯСНЕНИЯ
Всеки коронавирус е различен и никога не е формиран научен консенсус относно in vivo ефикасността на хидроксихлорохина в борбата срещу Covid-19. Проучванията по темата, които се появиха през пролетта, бяха с ниско ниво на противоречиви доказателства. Наскоро процесът „Солидарност“ заключи, че е неефективен.
Сн. Le monde

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук