20 C
София
сряда, юни 16, 2021
Начало На фокус COVID-19 няма да забави правораздаването, счита юристът Димитър Николаев

COVID-19 няма да забави правораздаването, счита юристът Димитър Николаев

Юристът Димитър Николаев коментира в интервю пред Hroniki.bg, че коронавирусът няма да забави взимането на решения в съдебната система. Срокът за отсрочване на делата не може да бъде по-дълъг от 14 дни. Голяма част от адвокатите в България се заразяват с COVID-19 в съдебните зали, защото съдебните пространства не са пригодени за работа в пандемична обстановка.

Шефовете на съдилища ще решават кога и как ще работят магистратите в пандемията. Как това ще се отрази на съдебната система, ще се увеличи ли продължителността на делата и ще се забави ли постигането на справедливост?

Димитър Николаев: Поправката в правилата за работа на съдилищата предвижда при частично затваряне на съдебни сгради заради твърде много случаи на коронавирус да продължи разглеждането на следните определени неотложни производства. Възможният срок за отсрочване на дела обаче не може да е по-дълъг от 14 дни. Считам, че с така подготвите промени не би следвало да се увеличи продължителността на делата и забавата няма да е особенно голяма, но това зависи изцяло от развитието на епидемологичната обстановка в страната и заболяемостта сред населението, тъй като за един съдебен процес са нужни присъствието на страните по делото, а не само съдебният състав.

Какви са възможните пропуски в дистанционната работа на съдебната система?

Димитър Николаев: Един от проблемите в дистанционната работа на съдебната систeма е пренасянето на хартиени дела понякога предвид обема им това представлява проблем за магистрaтите. По тази причина задача № 1 е спешното въвеждането на Единната информационна система на съдилищата и преминаването към изцяло електронни дела, така както от 2016 г. предвижда глава 18а от ЗСВ. Време е и съдилищата да влязат в нова ера на работа, тъй като в момента цялата им деловодно-документна организация е на нивото от преди 50 години. С въвеждането на ЕИСС, считам, че работата на съдебната система значително би се подобрила.

Електронизацията ще намали ли бюрокрацията?

Димитър Николаев: Tpaдициoннaтa opгaнизaция и нaчин нa paбoтa в пyбличнaтa aдминиcтpaция c пpиcъщия й бюpoĸpaтизъм oтдaвнa нe oтгoвapят нa изиcĸвaниятa нa нacтoящoтo динaмичнo вpeмe и ca пoвoд зa нeдoвoлcтвo. Определено зaмянaтa нa xapтиeнитe дeлa c eлeĸтpoнни e чacт oт cвeтoвнaтa тeндeнция зa пpeминaвaнe ĸъм бeзxapтиeн дoĸyмeнтooбopoт в пoчти вcяĸa чoвeшĸa дeйнocт – пyбличнa или чacтнa. Πpoцecът ĸъм тoвa нe e лeceн, a пpexoдът e пpoдължитeлeн. C ocoбeнa cилa тoвa вaжи зa ĸoнcepвaтивнa cиcтeмa ĸaтo cъдeбнaтa пpeдвид тpaдициитe, нacлoeниятa oт минaлoтo и мaнтaлитeтнитe ocoбeнocти. Πpoгpecът oбaчe нe мoжe дa бъдe cпpян и пpoмянaтa paнo или ĸъcнo щe ce cлyчи.

Какви рискове отваря обявяването на „съдебна ваканция“?

Димитър Николаев: Дори и да бъде приета законодателната промяна, въвеждаща съдебна ваканция от 15.11.2020 г. до 31.12.2020 г., не считам, че някой ще има сериозни последствия ако някои дела се забавят с два месеца. От друга страна, считам, че  делата, който не търпят отлагане, трябва да бъдат разглеждани така, както бе уговорено в първоначалния период на пандемията. За съжаление се коментира в по-голяма част здравето на съдебните служители и на магистратите, но за адвокатите няма особено внимание, тъй като много от съдебните зали в страната не са пригодени за условията на COVID 19, поради тази причина има и доста заболели колеги.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Срещата Байдън-Путин се очаква да продължи 4-5 часа

Продължителността на руско-американската среща на върха в Женева на 16 юни, според предварителните планове, ще бъде приблизително четири до пет часа, като се вземат...

Д-р Аспарух Илиев: Индийският вариант няма да ни подмине

„Във Великобритания 96% от случаите са на индийския вариант на COVID-19. Случаите на ваксинирани са много малко. Обикновено става дума за хора с хронични...

Тома Биков: Фирмата на г-н Спецов се е занимавала с източване на ДДС

ИЗБОРИ 2021 Във вторник от ГЕРБ поискаха финансовият министър Асен Василев да отговори дали се проверяват твърденията, че директорът на НАП Румен Спецов е прехвърлил...

По вариант 1 пишат седмокласниците на националното външно оценяване по български език и литература

По вариант 1 ще пишат днес седмокласниците на националното външно оценяване по български език и литература. Той беше изтеглен преди минути в Министерството на...

Recent Comments