18.8 C
София
събота, юни 19, 2021
Начало Здравословно COVID-19 поразява мъжкото либидо

COVID-19 поразява мъжкото либидо

Един от симптомите при наличието на COVID-19 при мъжете е липсата на сексуално желание и ерекция. Как новата коронавирусна инфекция влияе върху мъжката плодовитост? Може ли COVID-19 да доведе до безплодие? На тези въпроси отговоря урологът и експерт от Националния медицински изследователски център по ендокринология на руското Министерство на здравеопазването, директор на андрологичната група на клиниката по репродукция и генетика NGC, каза уролог-андролог Сергей Боголюбов пред РИА Новости.

– Вирусът засяга ли мъжките полови органи или не?

– Не е толкова лесно вирусът да попадне в тестиса на мъжа, например в белите дробове или червата. Поглъщането е възможно само чрез кръвта и това може да се случи само при сериозно увреждане на белодробната тъкан, тоест при тежко протичане на заболяването.

Според произведенията на китайски и американски учени вирусът може да бъде открит в спермата на възстановени мъже, както в острия период на заболяването (около 15% от анкетираните), така и в етапа на възстановяване (8% от анкетираните). Към днешна дата обаче няма данни колко дълго вирусът може да се задържи в еякулата след възстановяване.

– Влияе ли COVID-19 на образуването на сперматозоидите?

– Все още не можем да кажем със сигурност. Цикълът на мъжката сперматогенеза е 75 дни. Твърде малко време е минало за такива оценки. В тестиса на мъжа работи сложно организирана защитна система, която първоначално предотвратява проникването на имунните клетки в лумена на семенните каналчета, където спермата отлежава.

– Новият коронавирус предаван ли е по полов път?

– Трябва да кажа, че в света има вируси, които, когато попаднат в човешкото тяло, живеят в него години и десетилетия, например ХИВ, хепатит С, херпес, цитомегаловирус. Все още няма такава информация относно новия коронавирус. Всички коронавируси, с които хората са се сблъсквали преди това, са били напълно елиминирани от тялото (не са били открити). Към днешна дата няма информация за предаване на коронавирус по полов път.

– Как може човек, който е страдал от COVID-19, да разбере, че започва да изпитва нарушена плодовитост?

– Това ще бъде показано чрез намаляване на сексуалното желание, намаляване на обема на еякулата, както и намаляване на нивата на тестостерон в кръвта. При изследването на кръвта се наблюдава намаляване на инхибин В, който се произвежда от клетки, участващи в сперматогенезата, увеличаване на FSH, намаляване на обема на тестисите, както и болка в тях по време на заболяване. Освен това може да се появи патоспермия (промени в спермограмата – намаляване на броя, подвижността и морфологията на сперматозоидите).

– Какви са рисковете от сексуална дисфункция при мъжете след COVID-19?

– Астенията след вирусна инфекция води до намаляване на либидото (сексуално желание). Тук е важен периодът на рехабилитация, качествена храна, почивка, физическо възпитание, витаминизация и адекватен сън. Има и още нещо. При тежко увреждане на белодробната тъкан се развива нейната фиброза, което намалява способността на белите дробове да оксидират кръвта. Известно е, че пациентите с хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) имат еректилна дисфункция и те са свързани именно с хипоксия и намаляване на функционалния обем на белите дробове.

Ако вирусът инфектира тестиса, той може да намали популацията на клетките на Лейдиг, които произвеждат основния мъжки хормон, тестостерон. Междувременно намаляването на тестостерона води до сексуална дисфункция, нарушено качество на ерекцията, метаболитни нарушения и затлъстяване.

– Какво да направя по въпроса?

– Разбира се, необходими са изследвания (инхибин В, FSH, тестостерон, LH, TSH, спермограма, MAP тест, ултразвук на скротума с определяне на обема на тестисите). Но е препоръчително да се оцени репродуктивната функция при мъжете след инфекция с COVID-19 не по-рано от 3 месеца след възстановяване. Ако се установят нарушения, се предписва повторение на тестовете след 6 и 12 месеца.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Цвета Караянчева: ЦИК и служебното правителство с бездействието си провалят изборите

ИЗБОРИ 2021 Цвета Караянчева съобщи във Фейсбук, че ГЕРБ ще организират обучение с таблети за гражданите, за да могат информирано да упражняват правото си вот...

Д-р Даниела Дариткова: „Реформата“ на служебния здравен министър е лобистка, има риск за пациентите и за бюджета на НЗОК

ИЗБОРИ 2021 „Отчетът за първите 30 дни работа на служебния министър на здравеопазването създава впечатление за амбициозна активност. Вероятно заради комбинацията от медико-статистически данни и...

БРАТЯ АРГИРОВИ С РЕЦИТАЛ НА ФЕСТИВАЛА „БУРГАС И МОРЕТО 2021“

* Имената на песните финалисти ще бъдат обявени на 21 юни, понеделник   Светослав и Благовест от любимия български дует братя Аргирови ще зарадват публиката със...

До есента индийският вариант на коронавируса вече ще е преобладаващ в Германия

По-заразният вариант Делта на коронавируса ще стане доминиращ в Германия най-късно през есента. Това съобщи днес ръководителят на института за заразни болести "Роберт Кох"...

Recent Comments