Covid-19 продължава да изненадва учените

0

Напълно неизвестен преди шест месеца, вирусът SARS-CoV-2 се е разпространил на пет континента и почти във всяка страна по света, причинявайки пандемия, която е толкова трудна за контролиране, тъй като учените не са знаели почти нищо за нея. Седмият коронавирус, за който е известно, че може да зарази хората, SARS-CoV-2 е вирусът, отговорен за Covid-19, леко респираторно заболяване в поне 80% от случаите, но силно симптоматично при 15% от пациентите и много сериозно при 5% .Шест месеца след появата си, Covid-19 сега е сравнително добре описан от многобройни научни изследвания, но продължава да изненадва изследователите с разнообразието от симптоми.Капка, изхвърлена от заразено лице, съдържащо хиляди вириони на SARS-CoV-2, влиза през устата, носа или очите, трите входни врати на тялото,коментира le monde. Вирусът бързо влиза в контакт с лигавиците, особено тези в носната кухина, където ще се размножи най-добре. При контакт S протеинът на вируса реагира с ензима ACE 2, рецептор, присъстващ на повърхността на някои човешки клетки, който позволява на вируса да се прикрепи здраво към него и да влезе в клетката за по-малко от петнадесет минути .При повечето заразени хора така нареченият „адаптивен“ имунен отговор на организма ще се прояви бързо (между пет и седем дни).На първия етап от заразяването реакцията на адаптивната имунна система намалява инфекцията при около 85% от заразените, които ще останат с малко или никакви симптоми. След седем до десет дни тялото започва да произвежда първите антитела и „убийствени“ лимфоцити. Но вирусът се разпространява бързо към белите дробове. След това реакцията се пренася напълно в белодробните клетки, заразени с вируса (пневмоцитите), които ще „удавят“ белодробните алвеоли. Това е известната „цитокинова буря“. Тези алвеоли са „торбичките“, през които въздухът, който дишаме, се пренася в кръвта и се пренася във всички наши тъкани. Атакувани от вируса и цитокините, тези алвеоли са наводнени, блокирайки обмяната на газ в кръвта. Стените им се удебеляват под въздействието на възпаление. Тогава дихателните затруднения стават критични. Така че дори при механична вентилация все по-малко кислород достига до кръвта. Това допълнително ускорява съсирването и образуването на много опасни кръвни съсиреци, особено в белите дробове (но и в други органи, като сърцето, червата или мозъка). Един след друг белодробните съдове се запушват, кръвта се сгъстява, тя циркулира все по-малко.

blank
Medical staff membes hold blood samples of a patient infected with COVID-19 at the intensive care unit of the Franco-Britannique hospital in Levallois-Perret, northern Paris, on April 9, 2020. (Photo by LUCAS BARIOULET / AFP)

Чрез значително модериране на възпалителната реакция, като същевременно поддържат механична вентилация, реаниматорите успяват да спасят шест до седем от десет пациенти. За съжаление смъртта настъпва около три до четири пъти на всеки десет в реанимацията (според оценка в края на април). Повечето смъртни случаи са причинени от дихателна недостатъчност, свързана с белодробно засягане. Друга основна причина за смъртта са нарушенията на кървенето. Повечето пациенти с него умират от дисеминирана коагулопатия (много съдове се блокират), но също така и от белодробна емболия.И накрая, съсирването на кръвта може да причини липса на кислород на органите и да причини фатални инсулти. Въпреки че се е подобрило значително в хода на епидемията, особено в отделенията за интензивно лечение, където лекарите са се научили да управляват по-добре хипервъзпалителната фаза, лечението на пациенти с Covid-19 все още е сложно поради липса на ефективно антивирусно лечение. Тъй като напредъкът в производството на ваксина е обнадеждаващ и поражда надеждата за предпазване от това заболяване в рамките на дванадесет до осемнадесет месеца, търсенето на ефективни антивирусни лекарства все още не е довело до задоволителни резултати. Това не изненадва учените, които изтъкват, че има много вируси, за които не съществува ефективно лекарствено лечение, дори за толкова често срещани вируси като грип или морбили.

Сн. Le monde

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук