Covid-19: Трябва ли всички деца да получават ваксина?

0

Ваксинирането на деца е рутинно и широко прието – морбили, паротит, полиомиелит, дифтерия, ротавирус, множество щамове менингит, магарешка кашлица и др.
И така, какво ще кажете за Covid-19?

Някои страни като САЩ вече са имунизирали около 600 000 деца на възраст между 12 и 15 години. Очаква се да имат достатъчно данни за безопасност, за да ваксинират още по-млади през следващата година.Обединеното кралство все още няма решение за децата.

Има научен въпрос – ваксинирането на деца ще спаси ли живот? – което е сложно, тъй като отговорът може да варира в различните държави. Един от аргументите срещу ваксинирането на деца е, че те получават относително малка полза от това.“За щастие едно от малкото добри неща в тази пандемия е, че децата много рядко са сериозно засегнати от тази инфекция“, каза проф. Адам Фин, който е член на Обединения комитет на Великобритания по ваксинация и имунизация.Инфекциите при деца са почти винаги леки или безсимптомни, което е в рязък контраст с по-възрастните възрастови групи, които са били приоритизирани от ваксинационни кампании.Изследване в седем държави, публикувано в Lancet, изчислява, че по-малко от две на всеки милион деца са починали с Covid по време на пандемията.Дори деца с медицински състояния, които биха повишили опасностите от инфекция с Covid при възрастни, в момента не се ваксинират във Великобритания. Препоръчва се да бъдат ваксинирани само тези с „много висок риск от експозиция и сериозни резултати“ – които могат да включват по-големи деца с тежки увреждания в грижи за деца.Ваксините са безопасни, но рискът и ползата все пак трябва да бъдат внимателно преценени.Има още една потенциална полза за ваксинирането на деца – това може да спаси живота на други хора.Това е подход, който вече се използва при грип. Британски деца на възраст от две до около 12 години получават спрей за нос, до голяма степен, за да защитят своите баби и дядовци, всяка година.Един аргумент е да се направи същото с ваксините Covid може да допринесе за стадния имунитет – точката, в която вирусът се бори да се разпространи, защото толкова много хора са защитени.Ваксините Covid изглеждат подходящи за нарушаване на разпространението на вируса. Изглежда само една доза намалява шанса за заразяване с вируса поне на половина и дори тези, които все още го получават, са на половина по-малко склонни да го предадат.Децата не изглежда да са основни разпространители на коронавирус, но по-възрастните тийнейджъри все още могат да играят роля.
„Със сигурност има доказателства за потенциал за предаване в средните училищни възрасти, така че ваксинирането може да окаже влияние върху цялостното предаване“, каза д-р Адам Кучарски от Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина.Но няма универсален отговор дали си струва.Повече от една четвърт от 16 и 17-годишните в Англия имат коронавирусни антитела в кръвта си, въпреки че почти никой от тях не е ваксиниран.Така че Великобритания и подобни страни биха могли да открият, че имат достатъчно имунитет, за да спрат разпространението на вируса, без да ваксинират деца.“Ситуацията е много по-различна за страните без много огнища и които не получават толкова голям обхват при възрастни, тогава е много трудно и без ваксиниране на млади групи,“ каза д-р Кучарски.Едно нещо, което трябва да се има предвид, е кой не получава ваксина, ако на детето се дава такава.Световната здравна организация казва, че богатите страни трябва да отложат плановете си за имунизиране на децата и да ги дарят на останалия свят. Проф. Андрю Полард, който провежда клинични изпитвания на ваксината Оксфорд-АстраЗенека, заяви, че е „морално погрешно“ да се дава приоритет на децата.
Сн. BBC

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук