23.5 C
София
понеделник, юни 5, 2023
НачалоЗдравословноCOVID-19 убива раковите тумори

COVID-19 убива раковите тумори

Спонтанното лечение на рак е рядко. И което е интересно, някои случаи са свързани с прехвърлените инфекциозни заболявания. В научни списания се появяват истории за пациенти, чиито новообразувания са изчезнали на фона на COVID-19. Експертите смятат, че причината е необичайна реакция на имунната система, съобщава РИА Новости.

Уникални случаи по време на пандемия

През януари изследователи от Кралската болница в Корнуол във Великобритания публикуваха кратка бележка в British Journal of Hematology. Те казаха, че при тях е насочен за лечение 61-годишен пациент, който преди три години е имал неуспешна трансплантация на бъбрек. Оттогава той се нуждае от хемодиализа. Лекарите диагностицираха стадий III ходжкинов лимфом – злокачествено заболяване на лимфните възли.

Скоро пациентът отново е приет в болницата с пневмония и тестът за COVID-19 е положителен. След 11 дни той беше изписан, лимфомът не беше лекуван през цялото това време. Четири месеца по-късно обаче томографията не го открива.

Подобен случай беше описан през февруари от учени от Изследователската клиника на Хуманитас в Милано, Италия. Те наблюдават 61-годишен мъж с пневмония, свързана с COVID-19, усложнена от лимфома на Ходжкин.

В хода на лечението забелязахме, че туморът в лимфните възли в чревната област или намалява, или нараства. В същото време онкологичните симптоми на пациента изчезват. Последвалата томография не разкрива никакви новообразувания.

Избирателни убийци

Според лекарите имунната система в тези случаи реагира необичайно – заедно с вируса унищожава раковите клетки. Това се случва много рядко.

В статия от 2012 г. учени от Университета на Северна Каролина в Чапъл Хил (САЩ) са събрали данни за 18 души, които са развили спонтанна ремисия на дифузен голям В-клетъчен лимфом, един от най-често срещаните видове злокачествени кръвни заболявания. Някои са се възстановили от инфекцията.

Авторите описаха наблюдения на един от тези пациенти, 67-годишна жена. Тя отиде при зъболекаря с подутина по бузата. Биопсията показа, че това е лимфом. Два дни преди началото на химиотерапията пациентът е приет с линейка в болницата с висока температура, повръщане, диария и кашлица. Лекарите диагностицираха пневмония, тестовете разкриха патогенните бактерии Clostridium difficile в тялото. Терапията беше успешна и в същото време туморът изчезна.

Връзката между инфекциите и спонтанното лечение на рак е била известна и преди. Още в края на 19 век американски лекар Уилям Коли инжектира стрептококови бактерии в пациенти с рак. Той го нарече ваксина. Съвременниците му не му повярваха, но днес учените доказаха, че „Коли“ е бил на прав път.

Разбира се, не говорим за COVID-19 като лек за рак. Напротив, онкологията е рисков фактор за вирусна инфекция. Сега ваксините от коли са специално модифицирани бактериални и вирусни щамове (най-известните са херпесните вируси и аденовирусите), които заразяват само раковите клетки.

Такива „ваксини“ са особено ефективни в комбинация с имунотерапия при злокачествени кръвни заболявания: те не само директно унищожават болните клетки, но и активират имунната система, като я карат да работи селективно.

Всички тези методи все още не са без недостатъци и се тестват. Но според експертите в повечето случаи ракът не е болест, която може да бъде победена с едно лекарство. Това означава, че токсините и онколитичните „вируси на Коли“ имат голям потенциал.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments