Dow Jones има най-лошия ден от февруари

0

INTERFAX.RU – Американските борсови индекси спаднаха за втората сесия във вторник, докато Dow Jones Industrial Average показа максималния еднодневен спад от 26 февруари на фона на продължаващите опасения за ускоряване на инфлацията в САЩ.

В същото време акции на много технологични компании, които претърпяха разпродажба ден по-рано, приключиха сесията на положителна територия, след като възстановиха първоначалните си загуби.

„Инфлацията е въпрос, който е в съзнанието на всички в момента и внася много несигурност“, каза Питър Лангас, стратег на Bessemer Trust.

Някои инвестиционни мениджъри се опасяват, че за да овладее инфлацията, системата на Федералния резерв на САЩ (FRS) може да започне да премахва стимулите по-рано от планираното. Според президента на Банката на Федералния резерв (FRB) в Чикаго Чарлз Еванс е твърде рано да се говори за това, тъй като както инфлацията, така и заетостта в САЩ са далеч от целите на Фед.

„Мисля, че ще отнеме доста време, докато инфлацията се покачи и ръстът на заетостта се покаже в реални данни“, каза той в интервю за CNBC, отбелязвайки, че няма да се притеснява от повишаване на инфлацията над целта на Фед от 2% .

В сряда Министерството на труда на САЩ ще публикува данни за динамиката на потребителските цени през април. Според прогнозите на анализаторите инфлацията през миналия месец е скочила до най-високото си ниво от септември 2011 г., пише Trading Economics.

Междувременно данните, публикувани във вторник, показват, че разкритите работни места в САЩ надхвърлят 8 милиона за първи път през март.

Цифрата се е увеличила с 597 хиляди до 8,123 милиона от ревизираните 7,526 милиона през февруари, според доклад на Министерството на труда (JOLTS).

Анализаторите прогнозират средно увеличение до 7,5 милиона спрямо предварително обявената цифра от 7,367 милиона през февруари, според Trading Economics.

Пазарът се фокусира и върху текущия сезон на корпоративно отчитане.

American Palantir Technologies Inc., доставчик на решения за големи данни, удвои нетната си загуба през първото тримесечие. Въпреки това акциите на компанията скочиха с 9,4% във вторник.

Occidental Petroleum Corp. падна със 7,9%, въпреки че американският производител на шисти намали нетна загуба през първото тримесечие на 2021 г. шест пъти в сравнение със същия период година по-рано, когато данните включват големи еднократни разходи.

Perrigo Co. PLC нараснаха с 2,8% въпреки по-слабите от очакваното финансиране от фармацевтичната компания през първото тримесечие.

Базираната в САЩ L Brands Inc., която притежава марките Victoria’s Secret и Bath & Body Works, обяви във вторник, че се отделят в отделни компании, чиито акции ще се търгуват на свободния пазар. L Brands загуби 1,8% от резултатите от търговията.

Индустриалната средна стойност на Dow Jones от затварянето на пазара спадна с 473,66 пункта (1,36%) и възлезе на 34269,16 пункта.

Standard & Poor’s 500 падна с 36,33 пункта (0,87%) – до 4152,1 пункта.

Nasdaq Composite загуби 12,43 точки (0,09%) до 13389,43 точки. По-рано в хода на търговията той достигна шестседмичен минимум от 13 107,67 пункта.

Сн. Интерфакс

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук