4.2 C
София
четвъртък, март 30, 2023
НачалоПо светаFord изгражда нов завод за електрически батерии

Ford изгражда нов завод за електрически батерии

Американският автомобилен производител Ford ще построи нов завод за батерии на стойност 3,5 млрд. долара в Мичиган. Ford ще разнообрази предлаганите от него батерии с технология от китайска компания, докато увеличава производството на електромобили.

Председателят на борда на директорите на Ford Бил Форд и други ръководители на компанията се присъединиха към губернатора на Мичиган Гретхен Уитмър на събитие, за да популяризират начинанието, което включва партньорство с китайската фирма Contemporary Amperex Technology Co.

Уитмър, демократ, обяви съобщението за „още една победа за Мичиган“, като посочи създаването на 2500 нови работни места в производството.

Преди това Ford обмисляше да разположи завода във Вирджиния, но идеята беше отхвърлена от републиканския губернатор Глен Янгкин в ход, който беше възприет като знак за амбициите на Янгкин да се включи в републиканската президентска надпревара през 2024 г.

Ford заяви, че проектът в Маршал, Мичиган – разположен на около 100 мили западно от Детройт – ще разнообрази профила на батериите на компанията, като се откаже от сегашното изключително използване на никел-кобалт-манганови (NCM), чието производство е скъпо поради недостига на суровини.

В Маршал Ford ще произвежда литиево-железно-фосфатни батерии от 2026 г. нататък. Технологията включва по-евтини суровини и може да понесе по-често и по-бързо зареждане от NCM батериите, заявиха от компанията.

Автомобилният гигант си поставя за цел годишното производство на 600 000 електромобила в световен мащаб до края на 2023 г. и два милиона до края на 2026 г.

„Гамата електрически автомобили на Ford предизвика огромно търсене“, заяви главният изпълнителен директор Джим Фарли.

Той добави, че за да достигнат възможно най-много електромобили до клиентите, Ford е „първият автомобилен производител, който се ангажира“ да произвежда и двата вида батерии в САЩ.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments