23.8 C
София
петък, септември 22, 2023
НачалоНа фокусLe Figaro: Световните лидери постепенно правят ваксинацията задължителна

Le Figaro: Световните лидери постепенно правят ваксинацията задължителна

Въпреки че задължителна ваксинация все още не е въведена за цялото население в никоя държава по света, тя все още продължава да се разпространява „тихо“ по планетата: някъде се въвежда само за лекари, някъде – за работници в други ясно дефинирани сектори и в някои държави – на територията на отделни региони, пише Le Figaro. Междувременно, както отбелязва авторът на изданието, точно тази фраза все още остава „табу“ за държавните глави и нито един лидер все още не се е осмелил да наруши това табу, „започвайки от Еманюел Макрон и Джо Байдън и завършвайки с Владимир Путин и дори Си Дзинпин“. „Изглежда, че всички те чакат кой ще се изкаже първи по тази тема“, иронизира авторът.

„Да, този въпрос очевидно е табу по целия свят“, коментира френският политолог Матьо Слама в интервю за „Фигаро“. Според експерта политиците по света избягват да говорят за задължителни ваксинации по ред причини. „Властите на всички страни са изправени пред факта, че просто нямат време да оценят адекватно използваните ваксини – независимо какви ваксини се обсъждат. Затова те остават предпазливи и не бързат, никога не се знае. В крайна сметка, ако възникне някакъв проблем, ще трябва да ограничите максимално отговорността си за ситуацията – обяснява анализаторът. „И това без да споменаваме факта, че принудата в определен смисъл е признание от властта за нейното фиаско, защото това означава, че тя не е успяла да достигне до своите хора и да спечели тяхното доверие“. На фона на разпространението на щама „делта“ на коронавируса, което може да доведе до четвъртата или дори петата вълна на пандемията в много страни, властите не крият опасенията си, отбелязва колумнистът на Le Figaro. „Но всички те показват голяма тънкост – съревновават се помежду си да предприемат мерки, за да намерят последните упорити, които все още не са ваксинирани, като същевременно избягват всякакви изявления за „задължение“, пише той.

„Бих искал да заявя ясно: няма да направя ваксинацията задължителна“, увери френският президент Еманюел Макрон например в телевизионно обръщение към хората през ноември миналата година; по-късно той повтори същата идея и отбеляза, че „за ваксината, както и за самия вирус, все още не е известно всичко“. Подобна позиция демонстрира руският колега на Макрон Владимир Путин, който по време на традиционната си директна линия заяви, че „не подкрепя“ задължителната ваксинация. „Държавните глави се държат много внимателно, за да не обидят общественото мнение. Ако след година и половина от отнемането на различни свободи дискусията по този въпрос бъде подновена, тогава всички ясно ще видят цял набор от ограничителни мерки, на които гражданите вече са преситени. Разбира се, лидерите смятат, че е достигната определена граница, която не може да бъде прекрачена“, казва Матийо Слама.

И все пак, във Франция и в Русия всъщност вече се практикува – или предстои да се практикува – именно задължителна ваксинация: френските власти са подготвили законопроект, който ще задължи всички лекари да бъдат ваксинирани, докато на руска територия това беше въведено още в средата на юни за обслужващи работници в Москва и Московска област, припомня журналистът на Le Figaro. Освен това и в двете страни за движение с обществен транспорт и достъп до различни институции скоро ще е необходим документ, потвърждаващ ваксинацията и това принуди много граждани да бъдат ваксинирани „неволно“, подчертава авторът. Китайският президент Си Дзинпин също никога не споменава задължителната ваксинация – макар че изглежда няма проблем с ваксинациите в неговата страна: жителите на Поднебесната империя вече са получили 1,12 милиарда дози ваксини, което е повече от една трета от глобалния брой, продължава журналистът. Случи се така, че някои китайски училища спряха да приемат неваксинирани деца в класовете, каза Антоан Бондаз, експерт от независимия френски мозъчен тръст „Стратегическа изследователска фондация“, в интервю с автора. „Досега китайските власти, благодарение на пълния контрол върху информацията – както и на факта, че в страната са се развили много силно локализирани групи от инфекции, а пандемията оказва натиск само върху определени провинции – успяха да убедят и успокоят гражданите . Има достатъчно такива стимули“, казва анализаторът.

В онези моменти, когато е невъзможно да се измъкнат от откровен разговор за задължителната ваксинация, държавните глави почти никога не го водят сами, „пускайки пред себе си“ своите министри, пише Le Figaro. Например във Франция тази седмица темата табу трябваше да бъде повдигната от премиера Жан Кастекс, който в писмо до депутатите на френския парламент заяви, че желае „да започне обсъждане на задължителната ваксинация“; нямаше реакция от Еманюел Макрон, пише колумнистът на вестника. На свой ред американският президент Джо Байдън, който по отношение на ваксинацията категорично се противопоставя на всякакви принудителни мерки на федерално ниво, „делегира отговорност“ на щатските власти и частния сектор – и например град Сан Франциско вече е задължил всички общински служители да се ваксинират, или срещу тях ще бъдат предприети дисциплинарни действия и включително прекратяване на трудовото правоотношение. А в Русия министърът на труда обяви местни мерки срещу неваксинираните на 19 юни, изброява журналистът на Le Figaro. „Президентът Путин винаги е готов да популяризира своята ваксина „Спутник“, но когато е необходимо да съобщи лоши новини, той изпраща министъра си на клане“, обяснява Флоран Парментие, професор в Парижкия институт за политически изследвания (Sciences Po).

„Руският народ напълно вярва на своя лидер по отношение на воденето на война срещу украинците – но по отношение на здравеопазването ситуацията изглежда е различна“, отбеляза експертът. Както потвърждава колумнистът на Le Figaro, в края на май социологическите проучвания показват, че над 60% от руснаците не планират да се ваксинират. „Мисля, че Путин усеща това недоверие и изобщо не иска да си играе със своя рейтинг – особено в навечерието на парламентарните избори, които ще се проведат през септември“, каза Парментие. Актуален ли е този фокус върху изборния въпрос и във Франция, където току- що се проведоха регионални избори и президентските избори не са далеч? „Както всички лидери, Еманюел Макрон наблюдава много внимателно промените в общественото мнение и приспособява здравната политика към тях“, отговаря Матийо Слама. „Междувременно обществеността постепенно започва да подкрепя задължителната ваксинация все повече и повече. Може би това е, което президентът чака“. „Докато властите се опитват да вселят чувство на вина на хората, които все още не са ваксинирани. Задължителната ваксинация ще бъде крайна мярка. Но правителството най-вероятно го държи като последния ас в ръкава“, убеден е политологът.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments