13.8 C
София
четвъртък, март 30, 2023
НачалоНа фокусMoody’s промени оценката си за американската банкова система от "стабилна" към "негативна"

Moody’s промени оценката си за американската банкова система от „стабилна“ към „негативна“

Moody’s промени оценката си за американската банкова система от „стабилна“ към „негативна“, съобщи CNBC. Това се случва на фона на фалитите на две банки в Съединените щати и нарастващите опасения за домино ефект в страната и отвъд нея. Междувременно акциите на швейцарската Credit Suisse продължиха да поевтиняват заради забавения отчет на банката и продължаващото изтегляне на депозити от клиентите.

Credit Suisse установява „съществени слабости при прилагането на вътрешен контрол върху финансовата отчетност на своята дейност“, става ясно от забавения годишен отчет на финансовата институция. Банката заявява, че все още не е спряло изтичането на средства от клиенти. Над 110 милиарда швейцарски франка (120,73 милиарда долара) са изтеглени през последното тримесечие на миналата година, пише в отчета на банката, чиито акции сериозно поевтиняха в европейската търговия.

 

В Съединените щати все още е много силен отзвукът от банковите фалити. Moody’s Investors Service – една от трите компании в агенцията за кредитен рейтинг, съобщи, че променя перспективата на американската банкова система от стабилна към негативна, за да отрази влошаващата се оперативна среда с оглед на бързото изтичане на депозити от три банки Silicon Valley Bank (SVB), специализираната в криптовалутите Silvergate Bank и Signature Bank, както и фалитите на SVB и Signature Bank.

 

Рейтинговата агенция следи с тревога и случващото се в още няколко регионални банки в Съединените щати, където по-рано през деня бяха представени данните за инфлацията. Според очакванията на инвеститорите тя е забавила темп до 6 % през февруари при 6,4 на сто през януари, което заедно с банковите трусове поставя под въпрос какви лихвени покачвания ще предприеме Федералният резерв. Агресивният му подход към лихвите е част от проблема с обезценката на книжата, който доведе до краха на SVB.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments