19.8 C
София
петък, юни 2, 2023
НачалоНа фокусThe Economist: Изтребителите МиГ-29, предадени на Киев, са за резервни части

The Economist: Изтребителите МиГ-29, предадени на Киев, са за резервни части

Много от изтребителите, предадени на Украйна, се оказаха негодни за употреба и се използват за резервни части, пише британският „Икономист“ (The Economist), цитиран от БГНЕС. Изданието припомня, че около осем самолета МиГ-29 са били доставени от Полша и Словакия.

„Полша и Словакия са доставили около осем изтребителя МиГ-29 през последните седмици, но много от самолетите са негодни за полети и се използват като резервни части“, пише The Economist.

От началото на военната операция украинските военновъздушни сили са загубили 60 изтребителя, което прави 40% от предвоенния им флот, твърди британското издание, като се позовава на американски документ, който изтече в интернет. На украинските въоръжени сили са останали около 80 изтребителя, посочва The Economist.

Изданието пише още посочва, че шведският изтребител „Gripen“ подхожда идеално за нуждите на украинските въоръжени сили, а украинските военни имат желание да получат американски Ф-16.

Самата Швеция обаче разполага с по-малко от 100 изтребители „Gripen“, като страната е продала или отдала на лизинг около 66 машини на други държави, а след като кандидатурата ѝ за членство в НАТО беше блокирана, Швеция няма да посмее да отслаби отбранителните си способности, смята The Economist.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments