15.3 C
София
събота, септември 30, 2023
НачалоПо светаTimes: Китайски шпионин мамил чрез LinkedIn британски служители да предават държавни тайни

Times: Китайски шпионин мамил чрез LinkedIn британски служители да предават държавни тайни

Шпионската тема продължава да занимава британските медии, но този път с китайски адрес. В свое разследване „Таймс“ пише, че китайски шпионин изпозва профили в социалната мрежа LinkedIn, за да примами хиляди британски служители да предават държавни тайни срещу големи суми и доходоносни бизнес сделки.

„Таймс“ посочва, че китайският шпионин, чийто основен псевдоним е Робин Джан, се прицелва към служители в чувствителни области, като армията, сигурността, държавни институции, науката, технологиите и политиката, които имат достъп до класирифицирана информация или чувствителни търговски технологии.

Западните служби смятат, че оперативният агент на китайското разузнаване енай-плодотворният шпионин от враждебна държава, работещасрещу британските интериси за цяло едно поколение. Предполага се, че той действа изключително седнал зад бюро най-вероятно в китайското Министерство на държавната сигурност в Пекин.

Разследването на „Таймс“ изважда на показ профилите на Джан в LinkedIn, на практика най-големият сайт за професионални мрежи в света с 930 милиона потребители. Агентът създава фалшиви компании за сигурност и уебсайтове, за да укрепи доверието към него и дори твърди, че е получил образование във водещ лондонски университет.

Има сведения, че той е предлагал на консултант по набиране на персонал по 8 000 паунда всеки път, когато му предаде подробности за кандидат за разузнавателните служби и големи суми в брой на офицер от военното разузнаване за информация за антитерористичната дейност на Великобритания.

„Таймс“ пише, че министърът за сигурността Том Тугендхат е предупредил, че китайското разузнаване използва LinkedIn, за да атакува британски граждани. „Не само държавните служители трябва да бъдат внимателни, но и фирмите с чувствителна търговска информация, както и изследователите и научните среди, защото стоящите зад кореспонденцията могат изобщо да не са тези, за които се представят“, казва Тугендхат.

 

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments