5 C
София
понеделник, октомври 25, 2021
НачалоПо светаVisa иска да намали банковите такси за транзакции с Apple Pay

Visa иска да намали банковите такси за транзакции с Apple Pay

Международната платежна система Visa възнамерява да направи отстъпки на американските банки и да намали част от таксите, които Apple плаща за транзакции, съобщава изданието The Wall Street Journal, като се позовава на осведомени източници. Според публикацията под натиска на големи банки Visa се е съгласила през следващата година да „промени начина, по който се обработват определени транзакции“ през мобилния портфейл Apple Pay. Компанията използва маркер за сигурност за плащания чрез Apple Pay, който замества номера на картата. Предложената промяна се заключава в това, че за автоматични повтарящи се плащания ще се използва различен сертификат за електронен подпис, така че Apple ще получи комисионна само при първото плащане и ще загуби такава за всички последващи транзакции.

Apple няма да начислява такси за услуги като членство за фитнес или абонаменти за стрийминг услуги. Самата компания обаче се противопостави на отмяната и заяви, че „нейните банкови партньори са важна част от растежа на Apple Pay“, така че преговорите между Apple и Visa ще продължат и позицията на последната може да се промени. Същевременно събеседниците на WSJ отбелязват, че Visa и Mastercard също могат да направят отстъпки и да позволят на Apple да избере на кои емитенти компанията ще позволи да използват Apple Pay и кои карти на тези банки ще приема.

Американските банки си партнират с Apple Pay от пускането му през 2014 г., но отдавна се стремят да освободят картодържателите си от такси. Размерът на комисионната, изплатен от емитента, зависи от държавата: например в САЩ тя е 0,15% от всяко плащане, извършено с кредитна карта, и 0,5 цента за транзакции с дебитни карти. Не всеки плаща такава такса: по -специално Google изобщо не таксува банките за покупки, направени от техните картодържатели чрез Google Pay. Според WSJ банките също са били възмутени, когато Apple е пуснал Apple Card в сътрудничество с Goldman Sachs през 2019 г., тъй като по този начин технологичният гигант е станал техен пряк конкурент.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments