18.8 C
София
вторник, септември 27, 2022
НачалоУ насАрхеолози откриха уникални находки при разкопките на път Е-79

Археолози откриха уникални находки при разкопките на път Е-79

Изненадващи находки по време на спасителни разкопки по новото трасе на главен път E-79, съобщава Нова телевизия. Археолозите опитват да си отговорят на много въпроси, след като установиха 4 исторически пласта върху терен с дължина 600 метра. А времето не е много. В събота там влиза комисия, която да прецени кога разкопките да бъдат прекратени и да започне изграждането на новия модерен път.

Павел всеки ден минава над 70 километра, за да участва в спасителните разкопки в района на главен път Е-79. Прави го за пръв път, но е категоричен, че няма да е за последен.

“Много е интересно! И все пак това го правим за целия български народ и за нашите деца и внуци. Доизучаваме как са живели нашите предци на тази земя, която наследяваме.Все пак това е културно наследство на цяла България”, категоричен е Павел Петров.

А теренът всеки ден носи изненади на археолозите.

„Това, което е интересно, че имаме няколко периода като последния, средновековието почти е унищожил халколитните, ранножелезните пластове и ями и ранно неолитните, което е интересното в този район. За първи път се хваща и то ранен неолит”, посочва д-р на и.н. Вивиана Митева.

Повече от 10 години учените търсили такъв исторически пласт в околностите.

„Не можахме да намерим. Ето, че дойде тоя моментименно по време на тези спасителни проучвания”, твърди археологът Георги Ганецовски.

Това, което е впечатляващо е, че става въпрос за селище, което е разположено именно тук, на входа на Искърското дефиле, ако се движим от посока север към юг.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments