22.9 C
София
понеделник, септември 25, 2023
НачалоУ насАрхеолози откриха уникални находки при разкопките на път Е-79

Археолози откриха уникални находки при разкопките на път Е-79

Изненадващи находки по време на спасителни разкопки по новото трасе на главен път E-79, съобщава Нова телевизия. Археолозите опитват да си отговорят на много въпроси, след като установиха 4 исторически пласта върху терен с дължина 600 метра. А времето не е много. В събота там влиза комисия, която да прецени кога разкопките да бъдат прекратени и да започне изграждането на новия модерен път.

Павел всеки ден минава над 70 километра, за да участва в спасителните разкопки в района на главен път Е-79. Прави го за пръв път, но е категоричен, че няма да е за последен.

“Много е интересно! И все пак това го правим за целия български народ и за нашите деца и внуци. Доизучаваме как са живели нашите предци на тази земя, която наследяваме.Все пак това е културно наследство на цяла България”, категоричен е Павел Петров.

А теренът всеки ден носи изненади на археолозите.

„Това, което е интересно, че имаме няколко периода като последния, средновековието почти е унищожил халколитните, ранножелезните пластове и ями и ранно неолитните, което е интересното в този район. За първи път се хваща и то ранен неолит”, посочва д-р на и.н. Вивиана Митева.

Повече от 10 години учените търсили такъв исторически пласт в околностите.

„Не можахме да намерим. Ето, че дойде тоя моментименно по време на тези спасителни проучвания”, твърди археологът Георги Ганецовски.

Това, което е впечатляващо е, че става въпрос за селище, което е разположено именно тук, на входа на Искърското дефиле, ако се движим от посока север към юг.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments