Антон Кутев за политиците: Дори кварталният пияница има повече рейтинг от тези хора

0

„Демокрацията е власт на мнозинството. Политиците нямат легитимност да управляват, затова не успяват, тъй като мнозинство няма нито сред избирателите, нито вътре в парламента.“

Такъв прочит на политическата ситуация у нас направи Антон Кутев, бивш говорител на служебния кабинет на Гълъб Донев. 

„Като изключим Румен Радев, Кристалина Георгиева и Бойко Борисов – останалите политици нямат и 10 процента подкрепа. Не можеш с 5-6 процента подкрепа да управляваш държава. Дори кварталния пияница го подкрепят повече, защото някой му купува ракия“, смята Кутев. 

„Румен Радев е политическата фигура с най-висок рейтинг, с над 43 процента подкрепа. Не знам за политически проект, трябва към него да се обърнете. Цялата криза ще доведе до някаква форма на преосмисляне на обществото. Нещо трябва да се промени. Голяма част от политиците не могат да излязат на улицата без охрана, не защото някой ще ги застреля, а защото ще ги набият хората“, посочва той.

„Математиката на третия мандат не излиза. Много трудно ще се състави правителство с него, но всички ние сме длъжни да опитаме”, смята Антон Кутев.

Антон Кутев коментира и скандала с назначаването на бившия министър на отбраната Николай Ненчев за посланик в Украйна.


Нарушава се нормалния начин на действие. Посланикът в Украйна в момента е много важен. При тази ситуация на война, да назначиш посланик, който не е съгласуван, е нарушение, каза Антон Кутев.

Според него някой назначава посланик в Украйна, за да угоди на някой, а не за да ядоса президента. „Има външни сили, който натискат за тази фигура“, каза той. 

По думите му това е заобикаляне на Конституцията. „Те може да не са длъжни да съгласуват това назначение с президента, но и той не е длъжен да се съгласи. Защо не тръгна човек, който е съгласуван, а тръгва друг, който не е? Има проблем“, каза Кутев.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук