Байдън в емоционална реч от Овалния кабинет: Предавам щафетата на следващото поколение

0

В емоционално обръщение от Белия дом президентът на САЩ Джо Байдън официално обяви, че се отказва от битката за нов мандат в полза на вицепрезидента Камала Харис, съобщава „Ройтерс“. 

След повече от 50 години в политиката Байдън заяви, че е време да „предаде щафетата на новото поколение“ и че това е „най-добрият начин да обедини нацията“.

По време на изказването си, което продължи около 11 минути, Байдън се опита да оформи първия проект на собственото си наследство. 

Той обрисува постиженията си през първия мандат и отправи поглед напред към целите, които се надява да постигне през оставащите месеци на власт, включително реформата на Върховния съд, прекратяването на войната в Газа, поддържането на американските съюзи и работата по неговата лунна снимка, с която да се справи с рака.

В прочувствената си реч, с която постави началото на заключителната глава на своето президентство и половинвековната си работа в публичната сфера, Байдън призна, че обединяването на партията е изисквало да се пожертват личните амбиции в името на това, което той вижда като по-голямо добро.

Аз уважавам този пост. Но обичам страната си повече. За мен беше чест през целия ми живот да служа като ваш президент. Но в защита на демокрацията, която е заложена на карта – и е по-важна от всяка титла. Реших, че най-добрият път напред е да предам щафетата на следващото поколение. Това е най-добрият начин да обединим нашата нация. Черпя сили и намирам радост в работата за американския народ.“, каза Байдън.

Американският президент изтъкна наследството на своите предшественици, както и това, че вярва, че мандатът му е бил достатъчно успешен и е заслужавал да има втори. Според него обаче е настъпил преломен момент и е време да предаде щафетата.

„Знаете ли, през последните седмици ми стана ясно, че трябва да обединя партията си в това критично начинание. Вярвам, че постиженията ми като президент, лидерството ми в света, визията ми за бъдещето на Америка – всичко това заслужаваше втори мандат“.

Американският президент каза, че се оттегля от кампанията в усилието си да защити демокрацията, поставяйки настрана личните си амбиции.

„Нищо, нищо не може да попречи на спасяването на нашата демокрация. Това включва и личните амбиции. Затова реших, че най-добрият път напред е да предам факела на ново поколение. Това е най-добрият начин да обединим нашата нация“, каза още Байдън в първата си реч след като обяви, че се отказва от надпреварата в полза на своята вицепрезидентка Камала Харис. 

„Има време и място за дълъг опит в обществения живот. Има място и време за нови гласове, свежи гласове, по-млади гласове. И това време е сега“, каза Байдън.

„Великото нещо за Америка е тук, кралете и диктаторите не управляват. Хората го правят. Историята е във вашите ръце. Силата е във вашите ръце. Идеята за Америка – лежи във вашите ръце“, каза Байдън, според откъсите от речта, които бяха оповестени.

По време на речта си Байдън изброи постиженията на администрацията си и заяви, че в следващите шест месеца той ще се концентрира в ролята си на президент. Мандатът на американския президент изтича в 12:00 на 20 януари 2025 година.

Байдън отново изрази подкрепата си за вицепрезидента Камала Харис, която вече получи достатъчно брой гласове на делегатите на Демократичната партия, за да осигури номинацията за кандидат-президент.

Харис, каза Байдън, е „опитна. Тя е твърда. Тя е способна. Тя е невероятен партньор за мен и лидер за нашата страна. Сега изборът зависи от вас, американския народ“, добави той.

Исторически погледнато, обръщенията в Овалния кабинет са били сериозен момент, в който президентите са се обръщали към американския народ по време на национална криза или са правили важни политически изявления. Това ще бъде едва четвъртият път, в който Байдън се обръща към нацията от президентската трибуна. И това е вторият път в рамките само на 10 дни, след изказването на Байдън пред страната по-рано този месец след опита за покушение срещу Тръмп.

Той също така е използвал кабинета, за да говори за нападението на „Хамас“ срещу Израел миналата година и за да похвали приемането на двупартийното споразумение за бюджета.

Президентът и дългогодишният му съветник по комуникациите Майк Донилън започнаха работа по речта малко след като Байдън оповести решението си да се оттегли от надпреварата след три седмици на засилващ се вътрешнопартиен натиск.

Той също така получи помощ при писането на речите от историка Джон Мийчъм.

Харис, която бързо си осигури подкрепата на достатъчно делегати, за да спечели номинацията на Демократическата партия, започна кампанията си във вторник в ключовия щат Уисконсин, където се опита да направи контраст с Тръмп. В сряда тя се появи на събитие на женско дружество в Индианаполис, а след това замина за Хюстън, където наблюдаваше изказването на Байдън.

След като Байдън произнесе речта си в Овалния кабинет, Тръмп заяви в социалните мрежи, че е „едва разбираема и толкова лоша“.

Проучване на CNN, публикувано в сряда, не установи ясен лидер в надпреварата между Харис и Тръмп, но показа по-близка конкуренция в сравнение с предишни проучвания на CNN за двубоя Байдън-Тръмп.

Новото проучване на CNN показва, че гласоподавателите широко подкрепят както решението на Байдън да се оттегли, така и избора му да остане на поста до края на мандата си.

Но избирателите на Демократическата партия и тези, които клонят към нея, са силно разделени по въпроса дали следващият кандидат трябва да продължи политиката на Байдън (53%) или да насочи страната в нова посока (47%). Желанието за нова насока е съсредоточено предимно сред по-младите избиратели и цветнокожите избиратели.

Очаква се през следващите дни и седмици самият Байдън да насочи вниманието си към наследството на своето президентство. Но, както каза един от източниците на CNN, с решението да се откаже от надпреварата през 2024 г., което е взето само преди дни, подобни дискусии не са започнали сериозно.


Припомняме, че 81-годишният Байдън се оттегли след натиск от страна на демократите, последвал катастрофалния дебат на 27 юни срещу съперника от републиканец Доналд Тръмп.

От Републиканската партия заявиха, че Байдън трябва да подаде оставка след решението си да се откаже от номинацията в изборите. Сред тях са председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън и сенаторът от Охайо Джей Ди Ванс, номиниран за вицепрезидент от Доналд Тръмп. По-рано от пресслужбата на Белия дом изключиха възможността за предсрочно подаване на оставка. 

Харис успя бързо да консолидира силите около себе си в Демократическата партия, тя беше подкрепена, включително от демократите, смятани за най-вероятните кандидати да заменят Байдън – губернатора на Мичиган Гретхен Уитмър и губернатора на Калифорния Гавин Нюсъм, както и от бившия председател на Камарата на представителите Нанси Пелоси. 

Кандидатът на републиканците и бивш президент Доналд Тръмп нарече Байдън „най-лошия президент“ в историята след решението на Байдън да се откаже от надпреварата, а също така изрази мнение, че Харис ще бъде по-лесна за побеждаване.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук