Без България: 20 посланици от ЕС присъстваха на конференцията на Тръмп

0

Когато републиканците се събраха в Милуоки да коронясат Доналд Тръмп в третия му опит за Белия дом, изглеждаше, че той е сигурният победител на изборите през ноември. Европейските партньори на САЩ бяха очаквано притеснени от евентуална промяна във Вашингтон, но за разлика от 2016 г., нямаха намерение да допуснат една и съща грешка. Преди 8 години те бяха изненадани от неочакваната победа на Тръмп и още по-неподготвени от липсата на близки и лични контакти с хора от неговото обкръжение. Сега европейските дипломати изхлеждаха това да не се повтори. 20 посланици от ЕС и още  от други държави по света присъстваха на партийната конференция на Републиканската партия, участваха в паралелни събития и правеха срещи със съветниците на Тръмп по хотелски ресторанти и барове. Една държава обаче отсъстваше – България. Посланикът във Вашингтон Георги Панайотов, който от парламентарната трибуна беше наречен „скъпо-платен турист“, не пътува до Милуоки. Интересите на България не бяха представени в срещи с хора, които може да са част от бъдещето управление във Вашингтон.

Междувременно, в интервю за NOVA г-н Панайотов заяви, че се информира за събитията в САЩ „от телефона“.„Бях в резиденцията и тъкмо си гледах телефона, то човек в днешно време какво друго да прави и просто на секундата научих за това какво е станало с Тръмп. То е ясно какво стана – опит за покушение върху живота на Тръмп, ясно е кой е стрелецът, няма данни това да е нещо организирано, тероризъм.“, каза г-н Панайотов.

Дипломати от Гърция, Румъния, Полша и много други страни от ЕС бяха в Милуоки, осъществявайки контакти с хората от политическото обкръжение на кандидатът на републиканците. Всички се опитваха да разберат какво би означавала за тях и света завръщането на осъденият за 34 углавни престъпления Тръмп в Белия дом. Единственият български дипломат, забелязан поне за ден в Милуоки, беше генералният ни консул в Чикаго Светослав Станков. Дългогодишният ни посланик в САЩ Елена Поптодорова присъстваше на конференциите и на двете партии.

Източник: bgvoice

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук