Главчев: България няма никакво отношение към производството и преминаването на взривените пейджъри

0

България няма никакво отношение към производството и преминаването на пейджърите, взривени в Ливан и Сирия.

Това каза служебният премиер Димитър Главчев, цитиран от БТА. Той уточни, че страната ни няма отношение и към обмитяването на стоките. 

Единственото, което се е случило, са парични потоци, които са преминали по фактури. На фактурите пише, че са за услуги. В банките трябва да има основание за преводи. Основанието за превод е услуги, а не стоки, обясни Главчев. 

В резултат на проверките, извършени от Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС), съвместно с Националната агенция по приходите, Министерството на вътрешните работи и Агенция „Митници“, е установено по безспорен начин, че в България не са внасяни, изнасяни или произвеждани комуникационни устройства, отговарящи на взривените на 17 септември 2024 г. в Ливан и Сирия, съобщиха по-рано и от ДАНС. 

По думите на Главчев случаят не би могъл да има отражение върху външната политика на България. Фирмата е собственост на норвежки гражданин, който не е стъпвал в България, каза служебният премиер. На повърхността изглежда, че всичко е нормално. Преминават парични потоци за услуги. Това, което е преминало през България, няма никакво касателство с въпросните стоки, каза Главчев. България няма участие към въпросните стоки, допълни той. 

Според него няма необходимост от свикване на Съвета по сигурност към Министерския съвет. 

За пътуването до Йемен на евродепутата Елена Йончева Главчев каза, че е оказана логистична помощ. Елена Йончева предприе пътуване до Йемен, за да се види с капитана и старши помощник-капитана на кораба Любомир Чанев и Данаил Веселинов. Йончева съобщи вчера, че е успяла да се види с двамата българи. Запознали сме и роднините, и Елена Йончева с възможните последствия, които биха могли да възникнат, в резултат на посещението, добави Главчев. 

Премиерът бе в Министерството на електронното управление, където се състоя процедурата по тегленето на номерата на машините за гласуване, които ще бъдат удостоверявани за съответствие на предстоящите предсрочни парламентарни избори.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук